Partidul Şor râmâne în aşteptare. Curtea Constituţională mai are nevoie de probe pentru a-i decide soarta

Partidul Şor râmâne în aşteptare. Curtea Constituţională mai are nevoie de probe pentru a-i decide soarta

După trei zile de şedinţe, Curtea Constituţională nu a putut lua o decizie dacă Partidul Şor rămâne în spectrul politic al Republicii Moldova.

Înalta Curte a amânat examinarea cererii Guvernului privind scoaterea Partidului Şor în afara legii pentru luni, 15 mai, urmând să fie audiate în continuare argumentele şi probele părţilor.

Proteste şi acuzaţii din partea Partidului Şor

Cea de a treia zi de şedinţe a fost mai fierbinte ca primele două. Avocații Partidului Șor au solicitat sistarea procesului de examinare a sesizării Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Șor. După o deliberare care a durat mai bine de o oră, instanţa a respins demersul.

Totodată, pe întreaga durată a zilei, simpatizanţii Partidului Şor au organizat un protest în faţa sediului Curţii Constituţională. Protestatarii, în mare parte persoane de vârsta a treia, la îndemnul activiştilor formaţiunii politice, au scandat: „Jos Maia Sandu!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La şedinţa de judecată de vineri a fost prezentă şi vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, deşi se află în arest la domiciliu. „Cel mai dureros este faptul cu câtă uşurinţă se aduce aici, în faţa Curţii, pretinse acte şi informaţii despre pretinse crime, la auzul cărora se ridică părul. Organizaţie criminală, corupţie, destabilizare, lovitură de stat, fără nicio sentinţă, fără probe, deja am fost etichetaţi pe viaţă”, a declarat deputata.

Argumentele Partidului Şor

Avocaţii Partidului Şor au solicitat ca să fie respinsă cererea Guvernului privins scoaterea Partidului Şor în afara legii. „Sesizarea Guvernului cu privire la declararea neconstituționalității Partidului Șor este neîntemeiată atât din punct de vedere al circumstanțelor de fapt, cât și din punct de vedere al cadrului juridic național și internațional, care garantează dreptul la libera asociere. Sesizarea va afecta grav limitele stabilite de Articolul 41 din Constituția Republicii Moldova și Articolul 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Nu Partidul Politic Șor, dar anume autorul sesizării prin solicitarea sa afectează dreptul fundamental la asociere”, a declarat avocatul formaţiunii, Vadim Banaru.

Şedinţele de judecată, pe muchie de cuţit

Şedinţa Curţii Constituţionale, la care urmează să se decidă soarta Partidului Şor, a început din prima zi cu scântei.

Mai întâi, reprezentanţii formaţiunii politice au solicitat să fie verificate procurile avocaţilor Guvernului, dacă au fost aprobate prin hotărâri votate de Cabinetul de miniştri, şi ca aceştia să fie înlăturaţi din proces dacă nu există astfel de hotărâri.

CC a respins demersul respectiv.

După aceasta, avocaţii lui Şor au venit cu o cerere de recuzare a preşedintelui Curţii Constituţionale, Nicolae Roşca pe motiv că în 2017 a prestat servicii juridice pentru actuala preşedintă, Maia Sandu. Instanţa a acceptat să examineze proba video prezentată de avocaţii formaţiunii, dar au respins cererea de recuzare.

Argumentele Guvernului

Sesizarea privind Partidul Şor a fost depusă de Guvernul de la Chişinău la finele luni noiembrie a anului trecut. Autorul sesizării a invocat că, „prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept”. Un alt argument a fost constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, care arată că „acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.