Partidul Şor mai aşteaptă. Şedinţa privind scoaterea formaţiunii în afara legii, amânată

Partidul Şor mai aşteaptă. Şedinţa privind scoaterea formaţiunii în afara legii, amânată

Curtea Constituţională (CC) din Republica Moldova nu a reuşit în şedinţa de miercuri să examineze sesizarea Guvernului privind scoaterea Partidului Şor în afara legii.

După ce a examinat mai multe demersuri din partea formaţiunii conduse de fostul deputat, fugarul din Israel Ilan Şor, CC a amânat şedinţa pentru a doua zi.

Şedinţa Curţii Constituţionale (CC), la care urmează să se decidă soarta Partidului Şor, a început miercuri dimineaţa cu scântei. Mai întâi, reprezentanţii formaţiunii politice au solicitat să fie verificate procurile avocaţilor Guvernului, dacă au fost aprobate prin hotărâri votate de Cabinetul de miniştri, şi ca aceştia să fie înlăturaţi din proces dacă nu există astfel de hotărâri.

CC a respins demersul respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

După aceasta, avocaţii lui Şor au venit cu o cerere de recuzare a preşedintelui Curţii Constituţionale, Nicolae Roşca pe motiv că în 2017 a prestat servicii juridice pentru actuala preşedintă, Maia Sandu. Instanţa a acceptat să examineze proba video prezentată de avocaţii formaţiunii. În imagini, Roșca apare alături de mai mulți membri PAS, la un protest și alături de Maia Sandu, în perioada când era avocatul ultimei. După vizionare, magistrații s-au retras în deliberare.

CC a respins cererea de recuzare, fapt care a provocat un val de critici din partea Partidului Şor. Dacă cererea de recuzare a lui Roşca era să fie acceptată, atunci sesizarea privind scoaterea Partidului Şor în afara legii urma să fie examinată de 4 judecători, formându-se riscul unui echilibru de opinii.

Curtea Constituțională a respins şi demersurile Partidului Șor cu privire la amânarea ședinței în scopul participării la proces a vicepreşedintei formaţiunii, Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu pentru 20 de zile. În schimb, magistraţii le-au admis cererea de amânare când a fost invocată necesitatea de a face cunoştință cu alte materiale, prezentate de avocaţii Guvernului.