PARTIDELE primesc de 4 ori mai mulți BANI de la BUGET față de acum un deceniu

PARTIDELE primesc de 4 ori mai mulți BANI de la BUGET față de acum un deceniu

În 2008, chiar înaintea crizei economice din România, subvenția totală alocată partidelor era de 8 milioane lei, respectiv 0.01% din veniturile bugetului de stat. În comparație, în acest an suma a ajuns la 32 de milioane lei, însemnând circa 0,03% din încasările bugetare.

Conform unei analize realizate de Profit.ro, cele 32 milioane lei alocate în 2017 este o sumă dublă față de cea distribuită anul trecut.

Legislaţia actuale prevede pentru partidele politice o subvenţie anuală de la bugetul de stat, dar suma totală alocată în fiecare an acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Subvenţia de la bugetul de stat este acordată în funcţie de următoarele criterii: 

Ne puteți urmări și pe Google News

a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat;

b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, primesc o sumă de la bugetul de stat majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Datele analizate de Profit.ro mai indică faptul că în ultimii 10 ani cota procentuală a sumei anuale alocată partidelor politice, raportată la veniturile prevăzute în bugetul de stat, s-a situat sub 0,01% doar pe perioada crizei.

Prin urmare, în 2008, când criza internaţională a luat amploare, partidele politice au primit o subvenţie de 8 milioane lei, adică 0,012% din veniturile prognozate ale bugetului de stat, pentru ca în următorii 7 ani, această sumă să scadă chiar sub 6 milioane lei şi să rămână constant sub 0,01% din veniturile bugetare estimate.

Însă în 2016 s-a înregistrat o schimbare semnificativă în finanţarea partidelor politice, astfel că au fost alocate fonduri de 14,5 milioane lei, adică 0,13% din veniturile bugetare, dublu faţă de subvenţia acordată în 2015.

Dublarea subvenţiei de la buget pentru partidele politice a fost menţinută şi chiar depăşită anul acesta, când, prin Legea bugetului de stat, fondurile destinate partidelor politice aprobate în bugetul Autorităţii Electorale Permanente au fost urcate la 32 milioane lei, aproximativ 0,03% din veniturile bugetului de stat, prognozate la 117 miliarde lei.

Un proiect de lege, care va fi dezbătut în toamnă în Parlament, propune stabilirea unei cote de 0,02% din veniturile prevăzute în bugetul de stat drept limita minimă a sumei alocate anual partidelor politice cu titlu de subvenție publică.