SCANDAL NUCLEAR în SUA. O BANCĂ americană au CONTRIBUIT la finanțarea NEBUNIEI ATOMICE a lui Kim Jong-un
- Călin Căciuleanu
- 12 decembrie 2017, 17:28
Reţeaua de finanţare a Coreei de Nord este mult mai întinsă şi mult mai bine ascunsă de cât se credea. Ajutorul din umbră iese la iveală.
Un nou raport publicat de cercetători din Statele Unite şi Coreea de Sud aruncă o nouă lumină asupra modului în care regimul de la Phenian evită sancţiunile economice impuse de comunitatea internaţională, raportează Wall Street Journal. Coreea de Nord se foloseşte de companii-fantomă înregistrate în diferite ţări pentru a face comerţ cu întreprinderi de pe tot globul.
Într-unul din exemplele citate în raport, este ilustrat modul în care nord-coreeni au reuşit să cumpere componenente electronice folosite în producerea de echipamente militare de la o companie asiatică. Tranzacţia a fost aprobată de Bank of America, o acţiune care este interzisă de legea americană şi de numeroase rezoluţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acest mod de a masca provenienţa banilor face ca atenţia băncilor la aprobare să fie redusă.
Operaţiunile economice ale Coreei de Nord sunt răspândite în Asia de Est şi sunt, se pare, supuse doar parţial sancţiunilor economice. Au fost descoperite nu numai acţiuni de cumpărare, dar şi de vânzare în ţări care nu colaborează în alt fel cu regimul nord-coreean.
Într-un an în care presiunile lobbyiştilor şi diferiţilor politicieni pentru a sancţiona companiile care fac tranzacţii cu Coreea de Nord au crescut semnificativ, această descoperire va conta în realizarea unui nou plan de acţiune al americanilor.
Companii precum Glocom, care au fost identificate ca apropiate de Phenian de către anchetatorii specializaţi ai ONU, nu au fost încă sanţionate de Trezoreria Statelor Unite. Această cale de acces la tehnologie care ajută dezvoltarea economică sau militară a Coreei de Nord nu este încă suficient controlată.
În contextul tensiunilor din ce în ce mai mari dintre Donald Trump şi Kim Jong-Un, aleşii ambelor mari partide americane pun presiune pe preşedintele lor să înăsprească sancţiunile puse pe diferiţi actori care colaborează cu nord-coreeni.
Între timp, preşedintele unui subcomitet senatorial specializat pe probleme externe de securitate în Asia de Est lucrează la un acte legislativ care să sancţioneze economic importatorii chinezi care cumpărără bunuri realizate în Coreea de Nord, în speranţa slăbirii acestei reţele de finanţare.