„Scopul unei corporații, a unui agent economic trebuie să treacă de bariera economicului și să se înscrie într-un mod activ în zona socialului. Este o datorie socială pe care companiile o au față de sistemul public de sănătate”, a declarat marți, Cătălin Dumitru, Vice-Președintele Senior al KMG International, în cadrul conferinței de presă organizată cu prilejul anunțului privin continuarea parteneriatului dintre Rompetrol și Fundația SMURD. KGM International, prin intermediul companiilor membre Rominserv și Rompetrol Gas va sprijini și în 2016-2017 intervențiile medicale de urgență ale SMURD. În acest sens, Grupul donează unității de primiri urgențe a Spitalului de Urgență Floreasca un aparat de oxigenare arterio-venoasă cu membrană. Un aparat important pentru secția de Terapie Intensivă, cât și pentru secțiile mobile, de intervenție ale SMURD, al cărui cost se ridică la 50.000-55.000 de dolari. „Pe înțelesul tuturor este vorba despre un plămân artificial portabil, aparat care va permite transferul unor pacianți aflați în stare foarte critică, prin continuarea oxigenării în timpul transportului”, a explicat dr. Raed Arafat, președintele Fundației pentru SMURD.

Evenimentul survine în continuarea unui parteneriat demarat în 2009, Grupul asigurând consumul de carburant pentru elicopterele SMURD, lucru care a contribuit în mare parte la transportul și salvarea a peste 5.800 de oameni, efectuându-se peste 10.000 de ore de zbor.

„În anii precedenți am lansat proiecte în sistemul medical, proiecte care au dus la investiții de aproape 5.000.000 de dolari, investiții realizate de Grupul nostru în sprijinul oamenilor, în sprijinul sănătății. Proiecte care au fost derulate la nivel național, dar și la nivelul  unor comunități locale, beneficiarii fiind peste 300.000 de oameni. Investițiile realizate de Grup din această datorie socială ridicându-se la mai mult de 8.000.000 de dolari”, a precizat Cătălin Dumitru.

Volutari SMURD în uniforme noi

 „Pe lângă donația către Spitalul de Urgență Floreasca, vorbim astăzi și de programul de sprijinire a voluntariatului prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Au fost recrutați primii 734 de voluntari la nivel național, fenomen care trebuie să continue și nu numai pe zona SMURD-ului, dar și pe cele ale intervențiilor la incendiu, așa cum se întâmplă și în alte țări. Rompetrol a asigurat echipamentul de protecție necesar voluntarilor noștri nu numai pentru București, dar și la nivel național”, a specificat Raed Arafat.  

Gen. Brig. Dr. Ovidiu Vasilică (IGSU ) a remarcat faptul că „formarea primului grup de voluntari a fost o adevărată provocare. Recrutarea acestui corp a avut loc  în urma unor selecții pe criterii psihologice și medicale. Uniforma reprezintă recunoașterea și integrarea acestor oameni curajoși și devotați, care au la rândul lor responsabilități stabilite prin contractul de voluntariat. Ei vor lucra în echipele de intervenție, au rol și sarcini precise”.

Din rândul câtorva voluntari ISU – SMURD, de vârste diferite, prezenți în sală, Virginia Mărăcine, prof. univ. dr. ASE, Fac. de Cibernetică Economică, ne-a mărturisit că: „Învățăm să gestionăm situații de urgență. Suntem convinși că lumea poate să fie salvată. Ne ducem la culcare și ne trezim în fiecare zi cu această idee. Este motivul pentru care am venit în acest program și cu siguranță ni se vor alătura și alții. Sunt convinsă că mulți ne-am confruntat cu situații de urgență. Societatea noastră a devenit din ce în ce mai riscantă. Programul presupune 240 de ore de învățare până când vom fi repartizați pe ambulanțe, mașini de stingere sau de descarcerare, să-i ajutăm pe cei care sunt în situații critice, de urgență. Ne rupem din timpul nostru fiecare minut liber și încercăm să ne ridicăm la nivelul exigențelor. Este un lucru extrordinar!”