Proiectul de lege a făcut ca giganții de internet să împartă banii câștigați din materialele produse de editori, radiodifuzori și artiști, însă adversarii au afirmat că reprezintă o amenințare la adresa libertății internetului. Parlamentul European a votat împotriva deschiderii discuțiilor cu Comisia Europeană și Consiliul European privind propunerea și a decis să revină la această problemă în septembrie.
 "Astăzi este o zi importantă, un semn tangibil, că, în cele din urmă, lucrurile se schimbă la nivelul Parlamentului European", a spus Di Maio-

"Este un semnal clar – nimănui nu i se permite să tacă pe Web și să distrugă potențialul incredibil pe care îl oferă în ceea ce privește libertatea de exprimare și dezvoltarea economică".

Ministrul de Interne și liderul Ligii Salvini au declarat că "gagul de pe web și pe Facebook a fost respins la Strasbourg datorită atitudinii Ligii, şi "nu ne vor opri". Versiunea italiană a enciclopediei online Wikipedia Italia a revenit online, joi, după ce a fost luată în semn de protest împotriva directivei.

"Vom lupta și vom cere eurodeputaților să facă ceea ce trebuie atunci când vine vorba în ședința plenară ", a declarat purtătorul de cuvânt al edițiilor europene EMMA, ENPA, EPC și NME.  "Cu toate acestea, este rușinos faptul că o mână de interesaţi, foarte  puternici, pot să scape aşa uşor după folosirea unor tactici înșelătoare".

Patru comisii ale Parlamentului European au examinat, au modificat și au aprobat reforma UE în domeniul drepturilor de autor în ultimii doi ani și, în prezent, aceste eforturi de a crea un ecosistem digital mai echitabil și mai durabil, în beneficiul creatorilor, distribuitorilor și consumatorilor, au fost periclitați", notează presa itlaină.

Mai mult, cele mai controversate texte se referă la protejarea comunicatelor de presă atunci când sunt utilizate online – transpune copyright-ul din vechea Directivă 2001/29 / CE în era digitală și prevede că acestea sunt stinse la 20 de ani de la publicarea inițială, notează agenţia novinite