Parlamentul European pune bețe-n roate aderării Turciei la UE
- Simona Stupar
- 24 noiembrie 2016, 00:00
UE vrea să negocieze, în continuare, cu Turcia, pentru aderarea la blocul comunitar, dar europarlamentarii se opun, din cauza măsurilor luate de președintele Erdogan
Șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, a spus în Parlamentul European din Strasbourg că orice schimbare a planului de integrare a Turciei în UE ar fi o șansă pierdută.
Sprijin politic pentru moțiune
„Dacă procesul de accedere a Turciei în UE s-ar încheia, eu cred că toată lumea ar avea de pierdut”, a spus Mogherini.Parlamentul European va vota, azi, o rezoluție consultativă, pentru înghețarea negocierilor de aderare, având în vedere măsurile luate de guvernul de la Ankara împotriva „teroriștilor și sabotorilor statului”, după tentativa de lovitură de stat din iulie.
Liderii grupurilor politice importante din Parlament și-au exprimat sprijinul pentru moțiune. „Nu puteam avea discuții cu Turcia în aceste condiții”, a spus Manfred Weber, europarlamentar german, șeful grupului de centru-dreapta PPE. El crede că rezoluția va transmite un semnal politic Consiliului, care reprezintă statele membre, pentru a „îngheța” oficial drumul Turciei spre UE. „Este ciudat să vezi că miniștrii de Externe au un limbaj foarte dur, dar tot nu sunt în stare să ia decizii pe această problemă”, a spus el.
Turcia a arestat circa 130.000 de persoane, în ultimele șase luni, printre care judecători, avocați, membri ai opoziției și 145 de jurnaliști.
Negocieri îndelungate
Turcia a primit statut de țară candidată în 1999, dar abia în 2005 a început negocierile de aderare. Până atunci, Belgia, Franța și Germania s-au opus. În 1995, a semnat un tratat vamal, pentru a dezvolta relațiile comerciale. Două treimi dintre investițiile directe în Turcia sunt din state ale UE. „Nu încercăm să rupem de tot relațiile cu Turcia. Este vorba despre o înghețare temporară, vom revizui situația peste câteva luni”, a precizat Gianni Pittella, lider al socialiștilor din PE. Erdogan rămâne pe poziții, în ciuda criticilor Occidentului și acuză Germania că găzduiește teroriști ai PKK.