Parlamentul European a adoptat un pachet legislativ care consolidează instrumentele pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Între altele plățile mari, în numerar, la nivelul UE, vor fi limitate la 10.000 de euro.
Legile adoptate în Parlamentul de la Bruxelles au drept obiectiv combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Actele normative propun noi reguli care să transparentizeze și mai mult tranzacțiile.
Parlamentul European propune noi legi
Legile conferă unităților de informații financiare (FIU) mai multe competențe pentru a analiza și detecta cazurile de spălare de bani și de finanțare a terorismului. De asemenea vor avea competențe în suspendarea tranzacțiilor suspecte. Entitățile financiare sunt obligate, prin legile adoptate de Parlamentul European să raporteze activitățile suspecte către autorități competente.
Noile reguli adoptate de Bruxelles garantează că jurnaliștii, organizațiile societății civile, autoritățile competente și organismele de supraveghere, vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct și liber” la informațiile privind beneficiarii reali din registrele naționale și interconectate la nivelul UE. Aceste documente vor include informații de cel puțin cinci ani.
Începând cu anul 2029, cluburile de fotbal profesioniste implicate în tranzacții financiare vor trebui să verifice identitatea clienților, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze orice suspiciune. Aceste aspecte vizează relațiile cu investitori sau sponsori, cu agențiile de publicitate sau cu agenții care interediază transferuri de jucători.
Tranzacțiile mari cu numerar limitate
Legislația adoptată de Parlamentul European conține dispoziții privind vigilența sporită în ceea ce privește persoanele foarte bogate. Este vorba despre cei ce dețin o avere totală în valoare de cel puțin 50 000 000 EUR, excluzând reședința lor principală. În cazul acestora a fost impusă o limită de 10 000 euro la nivelul UE, pentru plățile în numerar.
Pentru a supraveghea noile norme privind combaterea spălării banilor, va funcționa o nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA). Aceasta va avea sediul la Frankfurt, în Germania. AMLA va supraveghea entitățile financiare cu risc și va interveni dacă se constată deficiențe în materie de supraveghere.
În schema aprobată de Parlamentul European, AMLA va juca un rol central pentru autoritățile de supraveghere și de a media litigiile dintre acestea. Autoritatea va supraveghea punerea în aplicare a sancțiunilor financiare specifice.
Votul din Parlamentul European și pașii următori
Pachetul privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AML/CFT) include cea de-a șasea directivă privind combaterea spălării banilor (AML). Aceasta a fost adoptată în Parlamentul European cu 513 voturi „pentru”, 25 „împotrivă” și 33 abțineri. Regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare” a trecut cu 479 voturi „pentru”, 61 „împotrivă” și 32 abțineri.
Regulamentul privind Autoritatea pentru combaterea spălării banilor (AMLA) a fost adoptat cu 482 voturi „pentru”, 47 „împotrivă” și 38 abțineri.
Legile urmează să fie adoptate oficial și de către Consiliu, înainte de a fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.
Odată cu acest pachet legilativ Parlamentul European răspunde solicitărilor cetățenilor prezentate în concluziile Conferinței privind viitorul Europei. Este vorba, în special, despre propunerea 16 alineatele (1) și (2) privind prevenirea evaziunii fiscale și cooperarea în domeniul impozitării societăților.