CECCAR a tradus recomandările FATF pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

CECCAR a tradus recomandările FATF pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului Sursa foto: Facebook/ CECCAR

Corpul Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România a publicat traducerea tuturor recomndărilor FATF, standarde internaționale privind combaterea spălării banilor, a finanțării terorismului și a proliferării armelor de distrugere în masă.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a publicat recomandările făcute de Financial Action Task Force (FATF), un organism intraguvernamental care a fost înființat în anul 1989 de miniștrii jurisdicțiilor sale membre.

Misiunea acestei instituții este de a elabora standarde și de a promova implementarea măsurilor legale de reglementare de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a proliferării armelor de distrugere în masă.

FATF colaborează la nivel internațional și cu alte instituții pentru a putea identifica punctele slabe la nivel național. Astfel, sustemul financiar internațional este protejat de utilizarea abuzivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile recomandări FATF stabilesc un cadru destul de mare și consecvent de măsuri pe care țările membre trebuie să le implementeze pentru a combate spălarea banilor, finanțarea terorismului sau finanțarea proliferării armelor de distrugere în masă.

Spălare de bani, fraudă, infracțiuni, bani

Măsurile împotriva spălării banilor / Sursă foto: Dreamstime.com

Recomandările FATF au fost traduse de CECCAR

Statele membre FATF au diverse cadre legale, administrative, operaționale și diferite sisteme financiare. Acest lucru înseamnă că nu pot lua măsuri identice pentru amenințările menționate să fie combătute.

Astfel, recomandările FATF stabilesc un standard internațional pe care toate țările ar trebui să îl implementeze prin măsuri adaptate la circumstanțele lor specifice. Recomandările FATF se referă la:

  • identificarea riscurilor, elaborarea de politici, dezvoltarea și coordonarea lor pe plan intern,
  • depistarea spălării banilor, finanțării terorismului și proliferării armelor de distrugere în masă,
  • stabilirea competențelor și responsabilitatea autorităților competente (autorități de anchetă, autorități de aplicare a legii și cele de supervizare) și alte măsuri instituționale,
  • aplicarea măsurilor preventine pentru sectorul financiar și alte sectoare desemnate,
  • facilitarea cooperării internaționale,
  • consolidarea transparenței și disponibilitatea informațiilor privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice și structurilor juridice.
Armă nucleară, distrugere în masă, armă, explozie, decese

Măsurile FATF împoriva proliferării armelor de distrugere în masă / Sursă foto: Arhivă EVZ

Standardele FATF sunt compuse din Recomandările propriu-zise și din notele interpretative. Măsurile stabilite prin aceste standarde ar trebui să fie puse în practică de toți membrii FATF și ai Organismelor Regionale de Tip FATF.

Implementarea acestor standarde este evaluată riguros de reprezentanții Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional pe baza metodologiei comune de evaluare a FATF, se precizează în comunicatul emis de CECCAR.