Parlamentul European dezbate la Strasbourg situaţia romilor expulzaţi din Franţa

Parlamentul European dezbate la Strasbourg situaţia romilor expulzaţi din Franţa

În urma expulzărilor din Franţa a cetăţenilor români şi bulgari de etnie romă, Parlamentul European a decis organizarea unei reuniuni în cadrul căreia să se dezbată situaţia romilor. Reuniunea va avea loc la Strasbourg, săptămâna viitoare, pe 7 septembrie.

Anunţul acestei reuniuni pe tema romilor a fost făcută astăzi de preşedintele Parlamentului, Jerzy Buzek. "Parlamentarii sunt îngrijoraţi de situaţia romilor în anumite state membre (...) Toţi cetăţenii europeni au aceleaşi drepturi în cadrul Uniunii. Nimeni nu poate fi expulzat dintr-o ţară, doar pentru că face parte din minoritatea romă", a spus preşedintele polonez al Parlamentului European. Decizia autorităţilor franceze de a expulza cetăţenii de etnie romă a atras un val de critici atât în Franţa, cât şi la nivel European.

De la începutul acestui an, Franţa a expulzat peste 8.000 de persoane de etnie romă, cetăţeni români şi bulgari. Dintre aceştia, aproape 1.000 au fost expulzaţi numai în luna august.

Politica Franţei a fost criticată şi de membri ai Parlamentului European. Copreşedintele Parlamentului, din partea grupului parlamentar al Verzilor, Daniel Cohn-Bendiat, a spus că "Franţa trebuie să înceteze imediat expulzările şi să-şi alinieze legislaţia la legislaţia europeană", relatează Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un raport al Comisiei Europene pune la îndoială legalitatea expulzării romilor.

În acest moment autorităţilor franceze trebuie să ofere informaţii detaliate pentru a afla dacă şi în ce măsură au fost aplicate garanţiile cerute (de dreptul european), în aceste cazuri recente de expulzare a cetăţenilor români şi bulgari, conform unui raport confidenţial prezentat de Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, colegilor ei din cadrul Comisiei Europene (CE). Fragmente din acest raport au fost citate de un diplomat european, anunţă Mediafax.

Europarlamentarii sunt interesaţi să află şi despre caracterul "voluntar" al celor 828 de repatrieri pe care Parisul le-a efectuat în perioada 28 iulie-30 august, către România şi Bulgaria.