Parlamentul European aprobă legea pentru refacerea naturii
- Nicolae Comănescu
- 13 iulie 2023, 13:27
O lege care urmărește să combată schimbările climatice este aprig dezbătută în Parlamentul European. Există multe discuții în jurul acestui subiect, iar votul a fost strâns.
Așa-numita lege a naturii este un proiect de bază al agendei de transformare a mediului a Comisiei Europene, al cărei obiectiv este consolidarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. A fost un vot foarte strâns, cu 336 de voturi pentru, 300 împotrivă și 13 abțineri. Liberalii care s-au alăturat voturilor din stânga Eurocamerei au fost cei care au înclinat balanța unui proiect care a însemnat un regres sever pentru grupul popular european, al cărui purtător de cuvânt, Manfred Weber, a oprit avansul acestui proiect legislativ, principalul său obiectiv parlamentar.
César Luena este europarlamentarul socialist spaniol, promotor al legii, care nu și-a ascuns satisfacția după ce a aflat rezultatul final al votului anunțat de președintele Metzola. Acest vot permite Parlamentului European să înceapă negocieri cu statele membre, cele care au stabilit deja o poziție clară cu privire la legea Naturii, pentru a elabora un text de compromis valabil pentru Cei 27 și care va fi ratificat de instituții.
Urmează discuții prelungite și clarificarea obiectivelor. Legea a dat deja naștere multor discuții la nivel european
Negocierile vor fi lungi și complicate. Pe fundal, controversa din jurul acestei legi, al cărei obiectiv este reabilitarea a cel puțin 20% din ecosistemele degradate din Europa până în anul 2030. Obiectivele vor fi obligatorii în șapte sectoare. Pe terenuri agricole, în turbării, în polenizatoare și pe fundul mării, încercând să inverseze daunele aduse mediului cauzate de activitatea umană necontrolată și, de asemenea, de schimbările climatice.
Această lege a făcut obiectul unei dezbateri aprinse în interiorul și în afara Eurocameruei, precum și a opoziției necruțătoare din partea partidelor de dreapta conduse de PPE. Ele spun că această lege, așa cum este redactată, amenință subzistența culturilor tradiționale și a pescuitului istoric, întrerupând lanțurile de aprovizionare, reducând producția de alimente și, în consecință, provocând o creștere a prețurilor.
sursa: RADOR / cadenaser.com