Parlamentul din Bangladesh, dizolvat. Un laureat Nobel e interimar

Parlamentul din Bangladesh, dizolvat. Un laureat Nobel e interimar Sursa foto: World Economic Forum - https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/3488876338/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9098800

Parlamentul din Bangladesh a fost dizolvat, țara e condusă acum de armată, iar laureatul Premiului Nobel Muhammad Yunus e dispus să conducă guvernul.

Muhammad Yunus, premier interimar în Bangladesh

Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2006, a declarat marți că este gatat să devină liderul guvernului interimar din Bangladesh, a doua zi după fuga prim-ministrului Sheikh Hasina și preluarea țării de către armată. Luni, capitala Bangladeshului a cunoscut din nou scene de haos. Poliția și spitalele au raportat cel puțin 113 decese.

Liderul principalei mișcări din spatele demonstrațiilor din Bangladesh a dorit, marți, 6 august, să-l vadă pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus la conducerea guvernului interimar, a doua zi după preluarea controlului țării de către armată și fuga în străinătate a primului ministru.

„Am decis că se va forma guvernul interimar” cu, în calitate de „consilier principal”, adică liderul său, „laureatul Premiului Nobel, dr. Muhammad Yunus, care se bucură de renume internațional și este recunoscut pe scară largă”, a declarat într-un video Nahid Islam, principalul lider al colectivului Students Against Discrimination (Studenții împotriva discriminării).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am discutat și cu Muhammad Yunus și a fost de acord să-și asume această responsabilitate la invitația noastră”, a adăugat Nahid Islam.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace a declarat marți că este pregătit să conducă un guvern interimar, într-o declarație scrisă adresată AFP. "Întotdeauna am ţinut politica la distanță (...) Dar astăzi, dacă este necesar să acționez în Bangladesh, pentru țara mea și pentru curajul poporului meu, atunci o voi face", a subliniat el cerând organizarea de "alegeri libere".

Un bancher plebiscitat de demonstranți

Protestele împotriva cotelor de angajare în administrație, care au făcut peste 366 de morți de la începutul lunii iulie, au dus luni la fuga primului ministru, Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, la bordul unui elicopter.

Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut pentru că a scos milioane de oameni din sărăcie prin Grameen Bank, banca sa de microfinanțare, pionier în domeniu. Dar el şi-a atras dușmănia persistentă a lui Sheikh Hasina, care l-a acuzat că "suge sângele" săracilor.

La France 24, el și-a declarat sprijinul pentru acțiunea tinerilor. "Ei stabilesc noi direcții pentru țară și creează o lume nouă. Ei sunt în avangarda lansării acestei mișcări".

În prezent la Paris pentru o intervenţie medicală minoră, Muhammad Yunus se va întoarce în Bangladesh "imediat" după această procedură, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Armata din Bangladesh a preluat puterea

Șeful armatei din Bangladesh, generalul Waker-Uz-Zaman, care urmează să se întâlnească marți cu liderii mișcării studențești, a anunțat luni viitoarea formare a unui guvern interimar.

"Vă dau cuvântul că toate nedreptățile vor fi reparate", a spus el într-o adresare televizată, precizând că armata va fi responsabilă pentru conducerea unui guvern interimar și că interdicţiile de circulaţie vor fi ridicate marți dimineață.

Foarte repede, șeful ONU și puterile occidentale au cerut o "tranziție democratică" în această țară sud-asiatică de 170 de milioane de locuitori, partener economic al marilor puteri, în special în industria textilă.

După alocuţiunea lui Waker-Uz-Zaman, milioane de ceăţeni au inundat străzile din Dhaka.

Marți, președintele Bangladeshului, Mohammed Shahabuddin, a dizolvat Parlamentul, potrivit unui purtător de cuvânt prezidențial, dând satisfăcţie studenților protestatari.

proteste Bangladesh

Proteste în Bangladesh. Sursă foto: Facebook/United Nations Human Right

Proteste violente în Bangladesh

"Sunt atât de fericit că țara noastră a fost eliberată", a spus Sazid Ahnaf, 21 de ani, comparând evenimentele cu războiul de independență al Bangladeshului, care a dus la separarea sa de Pakistan în 1971.

Capitala a cunoscut luni scene de haos, iar poliția a raportat cel puțin 113 morți când mulțimile au cerut atacuri asupra aliaților premierului Sheikh Hasina.

Marți, India s-a declarat "profund îngrijorată" de criza din Bangladeshul vecin. Ministrul ei de externe, Jaishankar, a declarat în faţa parlamentului că va rămâne "profund îngrijorat până când ordinea publică va fi restabilită în mod clar", confirmând în același timp prezența lui Sheikh Hasina în India.

Revenită la putere în 2009, ea a câștigat un al cincilea mandat în ianuarie, în urma unor alegeri fără opoziție reală.

Protestatarii au invadat luni parlamentul, au incendiat canale ale televiziunii proguvernamentale și au distrus statui ale tatălui prim-ministrului, Sheikh Mujibur Rahman, eroul al independenței țării.

Protestatarii au distrus statuile eroului independenței țării

Asemenea scene erau de neconceput cu câteva ore înainte, când Sheikh Hasina avea sprijinul forţelor de ordine aflate sub influența ei autocratică.

"A sosit momentul să-i tragem la răspundere pentru acte de tortură", a declarat Kaza Ahmed, un demonstrant, estimând că "Sheikh Hasina este responsabilă de crime".

Principalul sindicat al poliției din Bangladesh a anunțat marți că intră în grevă.

"Până când siguranța fiecărui membru al poliției va fi asigurată, declarăm o grevă", a scris într-un comunicat Asociația Poliției din Bangladesh, care reprezintă mii de ofițeri superiori.

În același comunicat de presă, sindicatul "își cere iertare" că a tras în studenți.

Manifestațiile au început la începutul lunii iulie, după reintroducerea unui regim care rezerva aproape o treime din locurile de muncă din administrație pentru descendenții foştilor combatanţi din războiului de independență. Mișcarea s-a intensificat pe măsură ce zilele au trecut, ducând la cereri mai ample de demisie a lui Sheik Hasina.

Guvernul ei a fost acuzat de grupările pentru apărarea drepturilor omului că folosește instituțiile pentru a-și consolida controlul asupra puterii și a eradica orice disidență.

"Teritoriu necunoscut"

Președintele Bangladeshului, Mohammed Shahabuddin, a ordonat luni seara eliberarea celor arestați în timpul protestelor și a fostului premier și lideră a opoziției Khaleda Zia, în vârstă de 78 de ani.

Aceasta din urmă a fost eliberată marți, potrivit purtătorului de cuvânt al partidului său, Partidul Naționalist din Bangladesh. Mare rivală a lui Sheikh Hasina, lidera BNP a fost condamnată la 17 ani de închisoare pentru corupție în 2018.

Președintele și șeful armatei s-au întâlnit luni seara, în prezența principalilor lideri ai opoziției.

Serviciul de presă al președintelui a declarat că a fost "hotărâtă formarea imediată a unui guvern interimar".

Premiera din Bangladesh a părăsit țara

Sheikh Hasina a aterizat la o bază militară de lângă New Delhi, potrivit presei indiene, dar o sursă de la nivel înalt a spus că doar "tranzitează" țara și apoi va pleca la Londra.

Însă apelul guvernului britanic pentru o investigație a ONU privind "nivelurile de violență fără precedent" a creat îndoieli privind această destinație. Armata din Bangladesh a declarat că a închis aeroportul internațional din Dhaka luni seară, fără a oferi motive.

Michael Kugelman, directorul Institutului Asiei de Sud de la Centrul Wilson din Washington, a avertizat că plecarea lui Sheikh Hasina va "lăsa un gol semnificativ" și că țara se află pe "un teritoriu necunoscut".

"Zilele următoare sunt critice", a declarat el, potrivit France24.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)