Șeful armatei a pus mâna pe putere, în Bangladesh

Șeful armatei a pus mâna pe putere, în Bangladesh Proteste în Bangladesh. Sursă foto: Captură video

Șeful armatei din Bangladesh, generalul Waker-uz-Zaman, a anunțat luni demisia prim-ministrului Sheikh Hasina, care a fugit din capitala Dhaka. Într-un discurs televizat, generalul a indicat formarea unui „guvern interimar”, în timp ce manifestanții au luat cu asalt palatul premierului

Șeful armatei a pus mâna pe putere, în Bangladesh

Șeful armatei Bangladesh, generalul Waker-Uz-Zaman, a declarat că va forma un guvern interimar după demisia prim-ministrului Sheikh Hasina, care a fugit din capitala Dhaka. „Vom forma un guvern interimar”, a spus generalul într-o adresare către națiune, difuzată de televiziunea de stat.

Cu câteva minute mai devreme, mii de protestatari antiguvernamentali au luat cu asalt palatul premierului, potrivit imaginilor televizate, după ce o sursă a spus că liderul a fugit într-un „loc mai sigur”.

Filmări difuzate de canalul din Bangladesh Channel 24 arată o mulțime de oameni care intră în reședința lui Sheikh Hasina și fac semn cu mâna către cameră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imaginile arată răsculații apucând scaune, răsturnând mobilierul sau spărgând uși de sticlă.

„Sunt în palatul Ganabhaban”, reședința oficială a șefului guvernului din Bangladesh, a declarat jurnalistul Yeasir Arafat. „În interiorul palatului sunt peste 1.500 de oameni. Sparg mobilierul și sticlăria”, a adăugat el.

Premierul Sheikhi Hasina a fugit cu elicopterul

O sursă apropiată de Sheikhi Hasina a spus că aceasta din urmă, în vârstă de 76 de ani și aflată la putere din ianuarie 2009, a părăsit Dhaka cu elicopterul împreună cu sora ei pentru un „loc sigur”, adăugând că „a vrut să înregistreze un discurs”, dar „nu a avut ocazia să o facă”.

De asemenea, cotidianul „Prothom Alo” a relatat că șefa guvernului a fugit din capitală.

Anterior, fiul liderei îndemnase forțele de securitate ale țării să împiedice „ca un guvern neales să ajungă la putere fie şi pentru un singur minut”.

„Datoria dumneavoastră este să asigurați securitatea poporului nostru și a țării noastre și să susțineți respectarea Constituției”, a scris politicianul și omul de afaceri stabilit în Statele Unite Sajeeb Wazed, adresându-se forțelor de securitate, într-o postare pe Facebook.

Sajeeb Wazed, care era și consilierul mamei sale pe tehnologia informației și comunicațiilor, a adăugat: „Tot ce are legătură cu dezvoltarea și progresul nostru va dispărea”, „Bangladeshul nu va putea să-şi revină”.

Cel puțin 300 de morți la protestele din Bangladesh

Avertismentul său nu l-a descurajat pe generalul Waker-Uz-Zaman să intervină, la o lună de la începerea demonstrațiilor antiguvernamentale. Sâmbătă, el a afirmat într-un comunicat de presă că armata „va sta întotdeauna alături de popor”.

Sute de mii de protestatari anti-guvernamentali au sfidat luni interdicţia de circulaţie și forțele de securitate din Bangladesh, defilând pe străzile capitalei, Dhaka, a doua zi după o zi sângeroasă în care ciocnirile au făcut cel puțin 94 de morți în toată țara.

Cel puțin 300 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, în iulie, potrivit unui raport AFP bazat pe date de la poliție, oficiali și surse din spitale.

Un sistem vast de securitate a fost desfășurat în Dhaka, unde străzile care duc la biroul premierului Sheikh Hasina au fost baricadate de poliție și armată cu sârmă ghimpată, au remarcat jurnaliștii AFP, citați de La Croix.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)