Criză politică în Bangladesh. Premierul fuge din țară, iar protestatarii iau cu asalt palatul

Criză politică în Bangladesh. Premierul fuge din țară, iar protestatarii iau cu asalt palatul Proteste în Bangladesh. Sursă foto: Facebook/United Nations Human Right

Premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a demisionat și a fugit din țară luni, după ce sute de persoane au fost ucise într-o reprimare a demonstrațiilor care au început ca proteste împotriva cotelor de ocupare a locurilor de muncă și s-au transformat într-o mișcare care cerea înlăturarea sa. Mulțimi jubilante și înveselite au pătruns fără opoziție în incinta opulentă a reședinței prezidențiale, scoțând mobila și televizoarele jefuite. Un bărbat ținea în echilibru pe cap un scaun de catifea roșie, cu margini aurite. Un altul ținea un braț plin de vaze.

În altă parte în Dhaka, protestatarii s-au urcat pe o statuie a tatălui lui Hasina, fondatorul statului, șeicul Mujibur Rahman, și au început să cioplească capul cu un topor. Fuga în exil a pus capăt unei a doua perioade de 15 ani la putere pentru Hasina, care a condus 20 din ultimii 30 de ani în calitate de lider al mișcării politice moștenite de la tatăl său, asasinat împreună cu cea mai mare parte a familiei sale într-o lovitură de stat din 1975.

Premierul a fugit din țară

Șeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, a anunțat demisia lui Hasina într-un discurs televizat către națiune și a declarat că va fi format un guvern interimar. El a făcut apel la pace și a promis dreptate pentru cei uciși în săptămânile de tulburări.

El a declarat că a purtat discuții cu liderii principalelor partide politice - cu excepția Ligii Awami a lui Hasina, care conduce de mult timp - și că se va întâlni în curând cu președintele Mohammed Shahabuddin pentru a discuta despre calea de urmat. Agenția de presă indiană ANI a declarat că Hasina, în vârstă de 76 de ani, a aterizat pe un aerodrom militar de lângă Delhi. Reuters nu a putut verifica imediat acest lucru, dar serviciile comerciale de urmărire au arătat că un avion al Bangladesh Air Force a părăsit țara și a zburat spre vest înainte de a dispărea.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Țara trece printr-o perioadă revoluționară", a declarat Zaman, 58 de ani, care a preluat funcția de șef al armatei abia la 23 iunie. "Vă promit tuturor că vom face dreptate pentru toate crimele și nedreptățile. Vă cerem să aveți încredere în armata țării. Îmi asum întreaga responsabilitate și vă asigur să nu vă descurajați", a spus el. "Vă cer tuturor să aveți puțină răbdare, să ne acordați ceva timp și împreună vom reuși să rezolvăm toate problemele", a adăugat Zaman. "Vă rog să nu vă întoarceți pe calea violenței și vă rog să reveniți la metode non-violente și pașnice".

Proteste violente

Bangladesh a fost cuprins de violențe de la protestele studențești de luna trecută împotriva cotelor, care rezervă unele locuri de muncă în sectorul public pentru veteranii războiului de independență din 1971, considerate ca favorizând aliații partidului de guvernământ. Protestele au degenerat într-o campanie care cerea răsturnarea lui Hasina și au fost întâmpinate de o represiune violentă în care au fost ucise aproximativ 250 de persoane și mii au fost rănite. Hasina a câștigat un al patrulea mandat consecutiv abia în luna ianuarie a acestui an, în cadrul unor alegeri boicotate de principalul partid de opoziție, Partidul Naționalist din Bangladesh al nemesisului său Begum Khaleda Zia. Hasina s-a aflat la putere după ce a câștigat o luptă de zeci de ani pentru putere cu Zia în 2009. Fiecare dintre cele două femei a moștenit mișcări politice de la conducători uciși - în cazul Hasinei, de la tatăl său Mujib; în cazul Ziei, de la soțul său Ziaur Rahman, care a preluat puterea după moartea lui Mujib și a fost el însuși asasinat în 1981, notează Reuters.