Genocid în timpul protestelor. Țara în care au murit 73 de oameni

Genocid în timpul protestelor. Țara în care au murit 73 de oameni Proteste în Bangladesh. Sursă foto: Facebook/United Nations Human Right

Bangladesh. Cel puțin 73 de persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite în urma protestelor de duminică, 04 august. Forțele de coerciție ale statului au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa mulțimea de oameni scăpați de sub control și care cer demisia premierului Sheikh Hasina.

Proteste fără precedent în Bangladesh

În jurul orei locale 18:00, autoritățile din Bangladesh au decretat stare de asediu pentru o perioadă nedeterminată. Protestele au început luna trecută. Duminică, 04 august, a fost pentru prima dată în când regimul de la Dhaka impune o astfel de măsură de la debutul violențelor.

În același timp autoritățile vor intra începând de  luni într-o vacanță generală de trei zile. Pentru a pune capăt conflictelor, guvernul din Bangladesh au sistat serviciile de internet. Administrația condusă de premierul Hasina se află în fața celui mai dur test din ultimii 20 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

73 de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite

Principalii contestatari ai prim-ministrului împreună cu organizațiile pentru drepturile omului au criticat guvernul din Bangladesh pentru utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor. Violențele au cuprins toate mediile, de la șoferii de pe autostradă până la studenții care au inițiat un program de non-cooperare în speranța că vor forța demisia guvernului.

„Cei care protestează pe străzi în acest moment nu sunt studenţi, ci terorişti care încearcă să destabilizeze naţiunea. Fac apel la concetăţenii noştri să îi înăbuşe pe aceşti terorişti cu mână forte", a declarat Hasina după o reuniune a Comitetului pentru securitate naţională.

Bangladesh este sub stare de asediu

Manifestanții au forțat intrarea în birourile partidelor de guvernământ și a comisariatelor de poliție. Un oficial al poliției a declarat că cel puțin 12 ofițeri și-au pierdut viața în urma violențelor. Alte opt persoane printre care doi studenți și un lider politic au murit, iar alte zeci au fost rănite din cauza ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine.

În regiunea centrală, doi muncitori au fost omorâți în timp ce se deplasau către serviciu, iar alte 30 de persoane au fost rănite într-o altă ciocnire între protestatari, polițiști și activiștii partidului de guvernământ, potrivit Reuters.