Este oficial! Șoferii vor trebui să plătească un nou tip de rovinietă. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Noua rovinietă, intitulată „TollRO” intră în vigoare de la 1 ianuarie 2026, tariful fiind aplicabil tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate. Rovinieta TollRO va putea fi achiziționată în funcție de durata utilizării acesteia.
Legea a fost adoptată de deputați cu: 203 pentru, 13 împotrivă, 45 de abțineri.
Rovinieta TolRO va fi achitată anterior utilizarii reţelei de drumuri naţionale din România si este structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni.
Cât va costa noua rovinietă TollRO
Potrivit expunerii de motive, tariful zilnic nu depăşeşte 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depăşeşte 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depăşeşte 30 % din tariful pentru 12 luni.
Responsabilitatea deţinerii rovinietei valabile va reveni în exclusivitate utilizatorilor.
„Înregistrarea în format electronic a informaţiilor privind achitarea rovinietei, gestiunea datelor privind vehiculele pentru care acesta a fost achitat, monitorizarea şi controlul achitării rovinietei prin intermediul mijloacelor tehnice se va face printr-un sistem informatic, care va fi denumit generic SER”, mai arată în proiectul de lege adoptat de Guvern și votat azi de către Camera Deputaților.
Nivelul rovinietei va fi aprobat prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.
TollRO este stabilit în funcţie de un tariful unitar și de distanta parcursă pe un sector de drum din domeniul SETRE Romania exprimată în unități întregi de kilometri.
Tariful unitar cuprinde un tarif de utilizare a infrastructurii și un tarif bazat pe costuri externe care au la bază principiile recuperării costurilor infrastructurii și cele legate de poluarea atmosferică generată de trafic. Noua rovinietă se calculează prin înmulţirea tarifului unitar cu distanţa parcursă.
Cum poate fi achitată rovinieta TollRO
Proiectul de lege adoptat de Executiv prevede că noua taxă poate fi achitată:
– în baza unui contract încheiat de un utilizator SETRo cu un furnizor SETRo.
– în baza unui tichet de rută cu o singură trecere, emis prin intermediul aplicaţiilor informatice interconectate cu STRR. Tichetul de rută se achită anterior efectuării trecerii.
– prin aplicaţie mobile pusă la dispoziţia utilizatorilor cu titlu gratuit de CNAIR. Această aplicație poate fi utilizată pentru vehiculele înmatriculate în România. Extinderea utilizării aplicaţiei mobile pentru vehiculele înmatriculate în alte state se stabileşte prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
CNAIR stabileşte cuantumul TollRO datorat şi încasează suma aferentă astfel:
a) de la furnizorul SETRo, pe baza declaraţiilor privind TollRO transmise. Încasarea acestei sume de CNAIR se realizează independent de momentul efectuării plăţii acesteia între utilizator şi furnizorul SETRo;
b) de la utilizatorul domeniului SETRE România, în baza datelor din tichetul de rută, înscrise în STRR;
c) de la utilizatorul domeniului SETRE România, în cazul utilizării aplicaţiei mobile, în baza datelor colectate de la aceasta.
„Serviciile de tarifare rutieră electronică pe domeniul SETRE România, oferite în conformitate cu prezenta lege vor respecta dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 8/2022 privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutieră electronică şi facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii cu privire la neplata tarifelor rutiere, cu modificarile ulterioare. Pentru utilizarea domeniului SETRE România, utilizatorii pot încheia contracte privind serviciile de tarifare rutieră electronică cu oricare”, mai era precizat în expunerea de motive a proiectului de lege votat astăzi în Camera Deputaților.