Parlamentarii vor vota azi pentru sporirea atribuțiilor Comisiei SRI - SURSE
- Ana Petrescu
- 26 aprilie 2017, 09:39
Senatorii și deputații vor vota în ședința de plen reunită de miercuri pentru sporirea atribuțiilor Comisiei de control al SRI, au spus surse parlamentare, pentru EVZ. Modificarea regulamentului de funcționare a Comisiei va da posibilitatea efectuării unor controale inopinante la instituții aflate în subordinea SRI.
Astfel, aleșii vor adopta proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr.30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.
Prin aceste modificări Comisia va avea și posibilitatea de a iniția acte normative în domeniu, lucru pe care potrivit legilor actuale Comisia SRI nu poate să-l facă.
Președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu declara, la jumătatea lunii martie, că una dintre noile atribuții va fi posibilitatea efectuării unor controale inopinante la SRI.
"Am precizat că atribuţiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activităţi de control la sediile SRI şi am stabilit două modalităţi de control - cu notificare prealabilă, dar şi inopinate pe o tematică stabilită în cadrul comisiei. Am prevăzut că SRI este obligat să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente etc. şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie", spunea senatorul PSD, Adrian Țuțuianu.
Totodată, directorul SRI se poate adresa comisiei de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea Comisiei este afectată.
"Ca noutate - am considerat util pe de o parte să controlăm SRI, dar şi să-l apărăm atunci când există tentaţia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI şi am prevăzut ca această Comisie se poate sesiza din oficiu cu privire la acele acţiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea Comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte", a adăugat Ţuţuianu.