Război în USL. Orban îl contrează pe Ponta: Greva parlamentară, frecție la picior de lemn

Război în USL. Orban îl contrează pe Ponta: Greva parlamentară, frecție la picior de lemn

Parlamentarii liberali nu renunţă la ideea demisiei în bloc din Parlament, deşi colegii lor de la PSD pun sub semnul întrebării eficienţa acestui demers în perspectiva atingerii principalelor deziderate - suspendarea preşedintelui, căderea guvernului şi declanşarea de alegeri anticipate înainte de momentul comasării pe care caută să-l impună actuala Putere. În replică la temerile social-democrate, parlamentarii PNL susţin că nu mizează neapărat numai pe demisii pentru a forţa anticipatele, ci pe latura morală a acestui gest şi pe amplificarea sa de către stradă pentru a intensifica presiunea exercitată de populaţie asupra actualei Puteri.

Peste 20 de parlamentari USL şi-au depus demisiile în alb în mâinile liderului Crin Antonescu drept tribut pe altarul declanşării alegerilor. Unii din ei au anunţat că nu vor candida pentru un nou mandat dacă vor fi organizate doar alegeri parţiale în colegiile de apartenenţă. Exemplul lor a fost primit cu strâmbături din nas de către parlamentarii de la PSD.

"Dacă azi ne dăm demisia şi mâine ne-am blocat, gestul nostru rămâne unul imagistic. Am face o acţiune de imagine fără nicio substanţă vis-a-vis de solicitările celor care protestează pe străzi: alegeri anticipate, demisia guvernului şi suspendarea preşedintelui. În niciun caz gestul de a ne depune demisiile nu conduce la punerea în mişcare a procedurilor constituţionale pentru realizarea celor trei obiective ale noastre", a reacţionat deputatul Ion Stan pentru evz.ro, cerând conducerii USL să vină cu “un proiect politic în care să ştim etapele de urmat pentru realizarea celor trei obiective".

Orban: greva parlamentară, frecţie la picior de lemen, demisia gest moral pentru intensificarae presiunilor populaţiei

Ne puteți urmări și pe Google News

În replică, unul din cei mai importanţi partizani ai demisiei în bloc în rândurile USL, deputatul Ludovic Orban susţinecă gestul în sine se vrea unul cu valoare morală şi un catalizator pentru inetnsificarea presiunii populaţiei asupra unui guvern refractor faţă de ceea ce se aşteaptă de la el. Cât despre opţiunea grevei parlamentare , agreată de mulţi dintre parlamentarii pesediştii, Orban o califică drept o “frecţie la picior de lemn".

“Este o chestiune morală. Orice om de bun simţ care ţine cont de sistuaţia din țară ar trebui să facă acelaşi lucru pentru a înapoia puterea către titularii de drept, adică către populaţie. Nu accept să fiu, să am un rol de figurant, când România este condus într-un mod dictatorial. Demisia mea este irevocabilă şi va intra în vigoare odată cu debutul noii sesiuni parlamentare. Nici eu, nici ceilalţi colegi ai mei care au apelat la acest gest nu vom candida pentru un nou mandat decât dacă vor fi organizate alegeri anticipate sau generale", a explicat, pentru evz.ro, deputatul liberal.

El a exclus posibilitatea de candida în colegiul său în cazul organizăriide către guvern a unor alegeri parţiale.

“Mă îndoiesc că actuala Putere va putea rezista, rămânând singură în Parlament ca Marea Adunare Naţională, cât timp 90% dintre români sunt împotriva sa. Eu mizez pe populaţia României că îi vor convinge să organizeze anticipate, pe faptul că oamenii acestei ţări orice om care ţine la ţara sa va trebui să îndepărteze această putere ilegitimă", a mai spus Orban. Economie prin 200 de scrutinuri parţiale? Exclus! Deputata Adrian Săftoiu susţine, la rândul său, că actualul Guvern nu-şi poate permite luxul organizării a peste 200 de alegeri parţiale în colegiile parlamentare câtă vreme marşează pe tema comasării alegerilor ca metodă de economisire a banilor la buget.

“În condiţiile în care cunosc câţiva oameni oneşti în PDL, nu cred că poţi face economii prin organizarea de alegeri parţiale dacă peste 200 de oameni îşi dau demisia din Parlament. În mod normal ar trebui organizate alegeri anticipate. Nu poţi să spui: facem comosare de alegere pentru economie la buget, dar preferăm parţiale în 200 de colegii decât anticipate. Am speranţa că unii oameni din PDL îl vor trage de mânecă pe Emil Boc", crede Săftoiu, care face apel la solidaritatea parlamentarilor social-democraţi şi nu numai, la demersul PNL. Rugăciunea lui Dobre: Să le dea Dumnezeu mintea de pe urmă celor de la PSD

În opinia colegului său de partid, deputatul Ciprian Dobre, trebuie să se recurgă la gesturi radicale atunci când democraţia este în pericol.

''Cred că e momentul să arătăm că suntem diferiţi. Nu toţi suntem la fel şi eu cred că acest lucru trebuia să fie început într-un fel. Atunci când democraţia este în pericol, trebuie să faci gesturi radicale. Cred că, de fapt, prin acest mod, putem arăta că nu suntem, nu ne-am născut parlamentari, nu ne-am născut nici prim-miniştri, nu ne-am născut nici preşedinţi de ţară. (...) Cred că a ne întoarce la urne, a face alegeri anticipate poate fi metoda prin care să soluţionăm criza morală, criza socială şi criza politică pe care o avem astăzi în România, şi cei de la PDL, preşedintele Traian Băsescu, Emil Boc şi guvernul său nu o recunosc'', a arătat deputatul.

El şi-a exprimat speranţa ca parlamentarilor USL ''Dumnezeu să le dea mintea de pe urmă şi vor face toţi acest gest'', pentru că altă soluţie, în afară de demisie, nu există.

''Dacă nu o s-o facă, până la urmă vom ajunge la alegeri în noiembrie - să vedem ce zice Curtea Constituţională a României mâine, sunt multe necunoscute. Din punctul meu de vedere cred că trebuie să arăţi bărbăţie în politică'', a mai spus Ciprian Dobre.