Parlamentare 2024. Băsescu: Românii să aleagă conducători care vor să menţină cursul actual al României. Live text
- Iuliu Vlădescu
- 1 decembrie 2024, 14:59
Update - Șoșoacă: Actuala putere ne-a arătat că Ziua Naţională a României nu există pentru ei
„Îmi doresc o Românie în care Ziua României să fie respectată, nu să se pună alegeri care să anuleze de fapt tot ceea ce înseamnă Ziua Naţională.
Actuala putere ne-a arătat că Ziua Naţională a României nu există pentru ei. De aceea, România trebuie să se schimbe, în primul rând lumea trebuie să iasă la vot, masiv.
Noi nu am avut până acum la putere un om care să lupte pentru România şi pentru români, din 1989 încoace. Nu mai avem români în ţară, avem doar străini, nu mai avem ţara noastră.
Îmi doresc o Românie naţionalistă, patriotică, o Românie suverană şi independentă, care să folosească resursele ei, nu să le dea altora. Îmi doresc să avem o nouă Românie, în care libertatea de expresie şi de opinie să fie nu numai garantate, dar şi respectate.
Îmi doresc o Românie în care justiţia să fie dreaptă, corectă, să ştii că legea se aplică, nu să stai să dai cu zarul dacă îţi iese sentinţa dreaptă sau nedreaptă şi să te gândeşti cu cine are judecătorul sau procurorul, sau ce influenţe sunt, în funcţie de puterea care conduce ţara”, a declarat președinta „SOS România” după votare.
Update - Băsescu: Românii să aleagă conducători care vor să menţină cursul actual al României
„Am votat cu speranţa schimbării democratice şi a consolidării a ceea ce avem până acum, pentru pentru că avem încă de consolidat şi în zona democraţiei, şi în zona economiei, şi în zona socială.
La Mulţi ani, România!
E foarte important ca românii să iasă la vot.
Eu i-am îndemnat şi pe Facebook să vină să-şi exercite dreptul suveran de a-şi alege conducătorii, să aleagă conducători care vor să menţină cursul actual al României, nu de ăştia care vor să-l întoarcă cu o sută de ani înapoi”, a spus fostul președinte Traian Băsescu după ce a votat.
Update - Rafila: Am votat pentru un Parlament puternic
„Am votat pentru un Parlament puternic, care să continue parcursul european al României, care să continue şi să termine proiectele pentru Iaşi, pentru Moldova şi pentru România în domeniul sănătăţii, în învăţământ sau în infrastructura rutieră.
Am votat pentru continuarea dezvoltării României în pace, în stabilitate, respect pentru cetăţeni, empatie, pentru că lucrul acesta ne lipseşte de foarte multe ori.
Cred că, dacă vom vota azi responsabil, vom putea să ne gândim de mâine la proiectele importante pe care România le desfăşoară în cadrul Uniunii Europene”, a afirmat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.
Update - Alexandru Muraru: Acest vot echivalează cu rămânerea în UE şi în NATO
Update - Costel Alexe: Am votat cu gândul la parcursul nostru pro-european
Update - Kelemen Hunor: Trăim vremuri complicate
„Să meargă la vot în primul rând şi să voteze rațional, să se gândească la copii, să se gândească la părinți, să se gândească la tot ce urmează să se întâmple cu noi, fiindcă trăim vremuri complicate”, i-a îndemnat liderul UDMR pe români.
Update - Diana Șoșoacă: Poporul măcar atât să facă: să iasă la vot
„Poporul măcar atât să facă: să iasă la vot și să pună ștampila în conformitate cu Articolul 1 al Constituției și să voteze pe cei care vor un stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil ”, a declarat președinta SOS după vot.
Update - Dominic Fritz: Cred că trebuie să ne orientăm la reperele Revoluţiei
„La mulţi ani, România! Astăzi avem oportunitatea, dar şi onoarea să croim o altă soartă pentru această ţară, să onorăm visul pentru care alte generaţii de români au riscat şi au murit, un vis pentru o Românie europeană, demnă, unită şi 35 de ani după Revoluţia pornită de la Timişoara.
Cred că trebuie să ne orientăm la reperele Revoluţiei. Revoluţia a redeschis drumul european pentru România şi în acelaşi timp a fost un îndemn, un strigăt pentru libertate şi pentru un stat care respectă cetăţenii.
Din păcate, doar o parte din acest vis s-a împlinit astăzi şi de aceea, după 35 de ani trebuie să reînoim visul revoluţionarilor, dar şi să onorăm sacrificiul lor cu votul nostru”, a declarat Dominic Fritz, după vot.
Update - Cătălin Drulă: Trăiască România liberă şi democratică!
„La mulţi ani, România! Trăiască România liberă şi democratică! Acestea sunt gândurile pe care le-am avut, am votat cu gândul la copiii noştri, la ţara în care vrem să trăiască, o ţară liberă, o ţară europeană, o ţară democratică, o ţară în care construim pe bine, pe frumos, nu pe ură şi pe dezbinare.
Îi îndemn pe toţi românii să meargă astăzi la vot şi să îşi exercite acest drept democratic care a fost câştigat la Revoluţia care a început aici, la Timişoara, în 1989.
Aveam 8 ani şi îmi aduc aminte cu emoţie de acele clipe şi mă gândesc la cei care s-au jertfit ca astăzi noi să avem acest drept, la cei care s-au jertfit ca noi să putem avea o ţară întreagă la 1 Decembrie 1918. Să nu uităm să le onorăm sacrificiul şi să ne uităm spre viitor cu optimism, cu încredere, construind o ţară armonioasă şi dreaptă”, a declarat Cătălin Drulă la ieșirea din secția de votare.
Update - Cătălin Predoiu: Primul gând, către cei care au făcut sacrificiul suprem pentru România
„1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, ziua în care sărbătorim Marea Adunare a Românilor de la Alba Iulia, ziua în care an după an românii se reunesc în spirit, de oriunde ar fi, pentru a cinsti Ziua Naţională, pentru a sărbători România.
Primul gând se îndreaptă în această zi către toţi cei care au făcut sacrificiul suprem pentru România şi pentru Tricolor”
Update - Ludovic Orban: Să punem punct punct democrației originale de tip ilieștean și capitalismului de cumetrie
„Astăzi, de Ziua Națională, sunt organizate alegeri parlamentare. Haideți, chiar dacă avem opțiuni diferite, referințe diferite, să fim uniți, uniți în diversitate și să sărbătorim cu dragoste de țară și față de compatrioți această sărbătoare națională care consfințește unirea românilor.
Astăzi, sigur că am votat pentru a garanta forța democrației, pentru a duce România pe calea dreaptă, am votat pentru libertate, am votat pentru o Românie în NATO, în Uniunea Europeană, o Românie - patria fiecărui cetățean al său, o Românie în care să se pună punct democrației originale de tip ilieștean și capitalismului de cumetrie care a fost benefic numai pentru unii, să se pună punct parodiei de democrație care a existat până acum, să asigurăm o democrație autentică, să întoarcem instituțiile statului cu fața către cetățeni”, a declarat Ludovic Orban.
Update - Nicușor Dan: Am votat un partid care nu pune în discuție UE și NATO
„Cel mai important de anul acesta este votul pentru Parlament. Parlamentul conduce România. România e o republică parlamentară.
Am votat cum am votat de fiecare dată din 90 până azi. Am votat un partid care nu pune în discuție rămâne României în UE și NATO.
Din partidele care fac asta, am ales unul care a fost cu mine tot timpul”, a declarat primarul Capitalei.
Update - Ciolacu: Astăzi românii votează între stabilitate și haos
„La mulți ani tuturor românilor! Am votat ca România să fie în continuare și în spațiul Schengen, și in UE și în NATO.
Astăzi românii votează între stabilitate și haos.
Cred că e o zi foarte imp pentru români, să ne continuăm drumul european. Este cel mai important lucru pe care îl avem de ales astăzi”, a spus președintele PSD.
Update - Emil Boc: Să nu lăsăm democrația să facă pași înapoi
„E o zi mai importantă ca niciodată. Parlamentul este depozitarul democrației României. Să nu lăsăm democrația să facă pași înapoi”, a declarat Emil Boc la ieșirea de la urne.
Update - Elena Lasconi: Mă uit cu îngrijorare la ce se întamplă în Georgia
„Am votat cu încrederea că nu ne vom lăsa îngenunchiați.
Am votat pentru România pe care o iubesc. La mulți ai România, la mulți ani tuturor românilor!
E o zi importantă. Mă uit cu îngrijorare la ce se întamplă în Georgia si trebuie să ne puneme si noi semne de intrebare.
Haideti la vot pentru că acum trebuie să ne apărăm democrația. La granitele noastre sunt alții care își apără libertatea și democrația cu arma în mână”, a declarat candidata USR la ieșirea de la vot.
Update - Iohannis: Am votat pentru o Românie europeană
„Azi votăm pentru Parlamentul României. Este foarte important de știut cum să ne poziționăm când venim la vot.
Romanii au ales calea euroatlantică și au ales-o bine. Suntem bine integrați în UE, suntem foarte respectați în NATO.
Ca să rămână așa, trebuie să votăm așa. În concluzie, poftiți la vot! Eu am votat pentru o Românie europeană”, a declarat Klaus Iohannis.
Update - Călin Georgescu: Am votat pentru pace, nu pentru război
„Am votat pentru pace, nu pentru război, pentru respect, pentru responsabilitate politică totală.
Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru romani”, a declarat Călin Georgescu la ieșirea din secția de vot.
Update - Bolojan: Am votat pentru valorile noastre
„Suntem într-o zi foarte importantă pentru România. Tuturor românilor le urez la mulți ani! Dumnezeu să aibă în pază țara noastră.
Astăzi românii vor decide pentru mulți ani de aici înainte direcția în care se va îndrepta țara noastră.
Am votat cu gândul la România modernă și la România europeană. Îi îndemn pe toți românii să meargă la vot. Fiecare vot are o mare importanță.
Am votat cu oameni pe care îi recunoști nu după vorbele lor, ci după fapte.
Am votat pentru valorile noastre, familie, comunitate și țară.
Indiferent de opțiunile dumneavoastră vă rog să vă prezentați la vot, iar de mâine să ne respectăm și să fim uniți în spiritul zilei naționale”, a spus Bolojan.
Update - Simion: Am votat cu gândul la Ziua Națională
„Am votat cu gândul la Ziua Naţională, la înaintaşi şi totodată la cei tineri, la copilul meu Radu, la toţi copiii României.
Am votat ca pentru prima oară după 35 de ani să ne eliberăm de lanţuri, de cătuşe, de cei care caută să ne ţină prizonieri în sărăcie într-o ţară bogată.
Am votat cu gândul la românii plecaţi în pribegie peste hotare.
Am votat cu gândul că ei nu sunt nici trădători, nici muncitori necalificaţi”, a afirmat George Simion după vot.
România votează. Circa 18 milioane de alegători din România sunt așteptați astăzi la urne, în aproape 19.000 de secții de votare din întreaga țară, pentru a-i alege pe viitorii parlamentari.
La acest scrutin participă 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale.
Printre cei care votează se numără și liderii partidelor politice, care au anunțat când și unde votează. Este de așteptat ca aceștia să facă diverse declarații cu privire la votul lor.
EvZ.ro va urmări și acest proces de votare, pe tot parcursul zilei, pentru a vă ține la curent cu principalele declarații ale politicienilor.
Cine și când votează
Cel mai matinal lider de partid este George Simion, preşedintele AUR, care va vota exact când se deschid urnele, la ora 7:00, în satul Ciuşlea, comuna Garoafa, din judeţul Vrancea. Tot atunci votează Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și Marius Lulea, prim-vicepreşedinte al formațiunii.
La ora 7:3o vor merge să-și exercite datoria civică secretarul general interimar al PNL, Adrian Veştea, la Şcoala ”Peter Thall”, Râşnov, și Tánczos Barna, de la UDMR, care va vota la Şcoala Vitos Mózes Şcoala Generală „Vitos Mózes” din Sâncrăieni.
Ilie Bolojan, preşedintele interimar al PNL, va merge la urne la ora 8:00, la Colegiul „Emanuil Gojdu” din orașul căruia i-a fost multă vreme primar, Oradea.
Ora 9:00, aglomerată. Atunci votează mulți lideri politici
Cea mai aglomerată va fi ora 9:00, când vor merge la secțiile de votare un număr foarte mare de politicieni. Preşedinta USR Elena Lasconi votează la Câmpulung, la Secţia 110 de la grădiniţa din Strada Grigore Alexandrescu nr, 6, din Câmpulung, oraș în care este primăriță la al doilea mandat.
La aceeași oră va vota Mihai Ghigiu, preşedinte TSD și șeful Cancelariei Prim-ministrului, candidat la Camera Deputaţilor, la Şcoala Gimnazială Nr. 24 din Bucureşti.
Și tot de la ora 9:00 vor vota și prim-vicepreședinții PNL Dan Motreanu, la Şcoala gimnazială, Săbăreni, Giurgiu și primarul clujean Emil Boc, la Liceul de Informatică, precum și Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, Sebastian Burduja, ministrul Energiei și Raluca Turcan, ministrul Culturii.
Doi primari PSD au ales aceeași oră pentru a-și exercita dreptul constituțional: Constantin Toma, primarul din Buzău și Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3. Iar de la USR votează la ora 9:00 Allen Coliban şi Irineu Darău, la Braşov.
Orele intermediare, preferate de liderii PSD
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu va vota la ora 09:20 la Şcoala Gimnazială „Episcop Dionisie Romano” din localitatea de baștină, Buzău.
Tot la Buzău va vota și Lucian Romaşcanu, preşedintele filialei locale a PSD Buzău, la ora 09:45, la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret”
De la ora 10:00 vor vota Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 ajuns prim-vicepreşedinte interimar al PNL și Natalia-Elena Intotero, de la PSD, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Tot atunci merge la urne și liderul UDMR Kelemen Hunor, la sediul primăriei Primăria Cîrţa, și Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, precum și Mircea Fechet, PNL, ministrul Mediului.
Și tot la 10:00 votează Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara, și deputatul Cătălin Drulă, ambii la Timișoara.
Cine votează mai târziu
Ora 11:00 este, de asemenea, aglomerată, pentru că atunci votează Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedinte PSD și primăriță la Craiova. precum și Claudiu Manda, vicepreşedinte PSD și șef al filialei Dolj, alături de Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Tot atunci votează Claudiu Năsui și Cristina Prună, de la USR.
Valeriu Iftime, prim-vicepreşedinte interimar al PNL va vota la ora 13:00, la Cătămărăşti Deal, Botoşani.