Parkinsonul şi Demenţa, boli profesionale în rândul foştilor fotbalişti profesionişti
- Antonia Hendrik
- 22 octombrie 2019, 07:19
Un studiu alarmant prezentat astăzi la Londra arată că foştii fotbalişti profesionişti sunt expuşi unui risc crescut de demenţă.
Acest studiu a fost realizat pe jucători profesionişti de fotbal scoţieni, şi arată că au de trei ori şi jumătate mai multe şanse să moară de o boală neurodegenerativă, precum Alzheimer sau Parkinson decât restul populaţiei.
Fişele medicale a 7.676 de jucători care au jucat între 1900 şi 1976 în Scoţia, au fost comparate cu 23.000 de înregistrări medicale ale populaţiei obişnuite, de către neuropatologul Willie Stewart, de la Universitatea din Glasgow.
Concluzia studiului arată că un fost fotbalist prezintă de cinci ori mai mare riscul de a dezvolta boala Alzheimer și de două ori mai mult pentru Parkinson faţă de populația obişnuită.
Fostii sportivi, cu toate acestea, sunt mai puțin susceptibili să moară de alte boli comune, cum ar fi probleme cardiace sau unele tipuri de cancer, inclusiv cea a plămânilor. Studiul este intitulat „Influența fotbalului asupra sănătății pe tot parcursul vieții și asupra riscului de demență”.
Cauzele acestor boli neurodegenerative rămân inexplicabile
Acest studiu, comandat de Federația de Fotbal, nu are scopul de a explica de ce fotbaliștii sunt mai afectați de bolile neurodegenerative şi nu stabilește cauzele: dacă este vorba de șocurile suferite de fotbaliștii profesioniști, de gestionarea contuziunilor, de loviturile suferite la cap, de stilul de joc (...) sau de stilul de viață personal al jucătorilor sau alți factori" care se află la originea acestei discrepanțe statistice, a subliniat Federaţia într-o declarație.
Studiul a fost revizuit de către un grup independent de consultanță medicală și atletică, care a recomandat luarea unor măsuri suplimentare în tratamentul leziunilor de cap și a propunerilor UEFA pentru introducerea ''înlocuirilor temporare în cazurile de confuzii'', notează 20 Minutes.