Fie că vor să scape de criza economică, să îşi rotunjească veniturile sau sunt doar împătimiţi ai pariurilor, peste un milion trei sute de mii de români calcă pragul agenţiilor de pariuri, în fiecare lună. Acestora li se adaugă o altă categorie, a celor care joacă la Loterie. Şi se pare că anul acesta vor fi din ce în ce mai mulţi, potrivit estimărilor preşedintelui Loteriei Române.
Preşedintele Asociaţiei Caselor de Pariuri din România, Daniel Smeadă, a declarat pentru Evz.ro că valoarea medie a unui bilet jucat pe evenimente sportive este de 1,3 euro, acelaşi parior frecventând o agenţie de aproximativ trei ori într-o săptămână.
Portretul pariorului Daniel Smeadă spune că pariorii sunt persoane cu venituri medii şi peste medie, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 48 de ani, având studii medii iar 96% dintre clienţi, sunt bărbaţi. Totodată, acesta susţine că deşi numărul clienţilor a rămas constant până acum, se aşteaptă ca anul acesta piaţa pariurilor să scadă cu 15% faţă de anul trecut. În 2008, valoarea pieţei s-a ridicat la 120 de milioane de euro.
Un sector cu 6.000 de angajaţi
În România există 24 de case de pariuri licenţiate, dintre care 20 funcţionale, cu un număr total de 6.000 de angajaţi.
PR managerul agenţiei de pariuri Astra Sport Bets, Daniel Smeadă, spune însă că nu se iau în discuţie niciun fel de concedieri în acest sector ca urmare a crizei economice, iar pentru 2009, sectorul mai are nevoie de încă 300 de angajaţi, în diferite oraşe ale ţării.
În România, cele mai multe pariuri se fac pentru domeniul sportiv însă Smeadă spune că s-ar putea organiza pariuri de orice fel, de la pariuri politice până la cele care ţin de falimentele băncilor internaţionale. “Pentru alte pariuri (n.r. în afara celor sportive) casele de pariuri au nevoie de licenţă specială, obţinută de la Ministerul de Finanţe pe baza unui studiu bine realizat iar taxele pentru o astfel de licenţă sunt mult mai mari “, precizează Smeadă.
Cine nu pariază, joacă la Loterie
“Toată lumea joacă, de la cel mai bogat, până la cel mai sărac “, apreciază preşedintele Loteriei Române, Liliana Mincă.
Spre deosebire de cei care frecventează casele de pariuri şi care au venituri medii şi peste medii, jucătorii la Loto sunt oameni mai săraci.
Profilul jucătorului la Loto Preşedintele Loteriei Române susţine că un portret al jucătorului la Loto ar fi următorul: bărbat, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani, din mediu urban, cu studii medii şi cu un venit lunar de peste 601 lei. Aceasta mai spune însă că, numărul jucătorilor depinde de fondurile de câştiguri puse în joc.
Săptămâna aceasta, Liliana Mincă, a declarat că în ciuda crizei, cifra de afaceri a Loteriei Române va creşte anul acesta cu peste 6%.
Totodată, pentru 2008, reprezentanta Loteriei spune că profitul estimate pentru 2008 este de peste 196.554 mii lei.
Citiţi şi: