Parisul știa de târgul încheiat de gigantul Lafarge cu teroriștii ISIS. Dosarul a ajuns în justiție. O să cadă capete!

Parisul știa de târgul încheiat de gigantul Lafarge cu teroriștii ISIS. Dosarul a ajuns în justiție. O să cadă capete!

Conducerea statului francez a fost informată cu privire la plățile efectuate de gigantul cimentului Lafarge către teroriștii ISIS din Siria, demonstrează un document al serviciilor de informații.

Documentul confidențial datează din august 2014 și menționează că Lafarge a încheiat un acord cu ISIS pentru a-și menține operațiunile comerciale din Siria, notează jurnaliștii de la cotidianul francez Liberation.

Cine a finanțat gruparea teroristă ISIS?

Potrivit acordului încheiat, teroriștii ISIS le-au permis celor de la Lafarge să continue producția în fabrica din nordul Siriei, Jalabiya, în schimbul a 13 milioane de euro (15,3 milioane de dolari). Compania Lafarge se confruntă în momentul de față cu o serie de dosare privind încălcarea embargoului, amenințarea vieții lucrătorilor săi și finanțarea unei organizații teroriste.

Ancheta se concentrează pe informațiile care arată că în perioada 2013-2014, gigantul francez al cimentului a făcut plăți către ISIS pentru a continua producția la o fabrică din Jalabiya.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se știa la nivel internațional că Lafarge negociază cu ISIS

Potrivit Procuraturii Generale din Paris, primul contact dintre Lafarge și teroriștii din Siria a avut loc în secret în 2012 în provincia Gaziantep din sud-estul Turciei, situată la aproximativ 60 de kilometri de fabrica companiei din nordul Siriei. Secret e doar un fel de a spune, pentru că americanii știau despre întâlniri, iar Qatarul și Arabia Saudită le-au sprijinit, susțin martorii.

În urma întâlnirilor de la Gaziantep, Firas Tlass, fiul fostului ministru al apărării al regimului Assad, care era și el acționar la fabrica Lafarge, a primit 80.000-100.000 dolari pe lună pentru a fi transferați către organizațiile teroriste în schimbul accesului neîntrerupt la fabrică între septembrie 2012 și mai 2014. În ciuda plăților, nouă angajați ai fabricii au fost luați ostatici în octombrie 2012. Lafarge a plătit și de această dată- 200.000 de euro ca răscumpărare.

Lafarge a plătit și "impozit" teroriștilor

Criza ostaticilor nu a oprit producția la fabrică și nici afacerea nu a fost închisă. Dimpotrivă. Guvernul francez, care a numit fabrica drept „cea mai importantă investiție a Franței” în Siria, s-a opus închiderii. După ce teroriștii ISIS au pus mâna pe regiune, fabrica a început să le plătească20.000 de dolari pe lună drept„impozit”, a declarat managerul fabricii, Bruno Pescheux, în mărturia sa.

În iunie 2014, Lafarge a negociat în secret returnarea personalului străin al companiei din cauza războiului. O lună mai târziu, producția s-a oprit în Ain al-Arab. În zonă izbucniseră ciocniri și ISIS a blocat accesul la fabrică. Lafarge a reluat producția în fabrică pe 9 septembrie 2014, în ciuda avertismentelor din partea kurzilor din YPG de a părăsi regiunea. Francezii au sfidat și deciziei ONU de interzice legăturile financiare cu grupările teroriste din Siria. ISIS a confiscat fabrica 10 zile mai târziu, scrie Daily Sabah.