Evenimentul Zilei > International > Lafarge – TAXĂ de PROTECȚIE de 500.000 de dolari către ISIS
Lafarge – TAXĂ de PROTECȚIE de 500.000 de dolari către ISIS

Lafarge – TAXĂ de PROTECȚIE de 500.000 de dolari către ISIS

Compania de ciment este acuzată că a achitat această sumă grupării teroriste pentru a fi lăsată să opereze în teritoriile ocupate din Siria.

Potrivit unor dezvăluri făcute de săptămânalul francez Le Canard Enchaîné, citate de L’Express, grupul Lafarge a plătit 509.694 dolari către Statul Islamic între iulie 2012 și septembrie 2014, pentru a-și menține activitățile în Siria.

În total, compania producătoare de ciment a plătit 5,56 milioane de dolari, „cu titlul de donații” către numeroase facțiuni militare locale din Siria, precizează publicația satirică, are cărei anchete sunt de obicei extrem de serioase și de bine documentate.

Cifrele citate provin dintr-un raport redactat în aprilie 2017, la solicitatea Lafarge, de către firma de consilieri Baker McKenzie și societatea de audit PwC.

Pe 9 iunie, parchetul din Paris anunța deschiderea unei anchete judiciare pentru finanțarea unei acțiuni teroriste și punerea în pericol a vieții unor terțe persoane.

Anchetatorii încearcă să afle printre altele dacă membrii conducerii din Franța a companiei, care, în 2015, a fuzionat cu grupul elvețian Holcim, au avut cunoștință despre aceste înțelegeri și despre pericolul în care i-au pus pe angajații sirieni.

Potrivit Le Canard Enchaîné, raportul Baker McKenzie demonstrează că o mare parte din direcția firmei avea cunoștință despre existența relațiilor financiare dintre Lafarge și ISIS.

Pe 14 septembrie, de exemplu, un e-mail trimis de directorul de securitate al companiei Jean-Claude Veillard evocă faptul că a fost întrebat pe această temă de directoarea juridică: „I-am  atras atenția că și ea făcea parte din comitetul de securitate și că vorbeam despre aceste subiecte de aproape trei ani.”

Într-un raport dat publicității de AFP, Serviciul național al Vămilor afirmă că Lafarge Cement Syria „a efectuat plăți către grupări jihadiste” pentru ca activitatea să poată fi continuată.

Pe 14 și 15 noiembrie, la sediul din Paris al Lafarge a avut loc o percheziție.