Părinții se revoltă față de mesajele despre viol de la TV și radio: Nu au efectul scontat

Părinții se revoltă față de mesajele despre viol de la TV și radio: Nu au efectul scontatPărinții se revoltă după mesajele despre viol de la radio și televizor / Sursă foto: Dreamstime.com

Părinții consideră că mesajul de interes public, difuzat în calupurile publicitare și care arată cadrul legislativ cu privire la actul sexual cu un minor, creează confuzie. O întreagă dezbatere a început pe grupurile de părinți din România.

Părinții se revoltă față de ultimul mesaj de interes public care apare la televizor și radio. Este vorba de un mesaj care se termină cu o informare legislativă privind o modificare a Codului Penal în legătură cu violul.

Mesajul este difuzat de o lună și jumătate în calupurile publicitare, în intervalul orar 18.00-22.00 pe toate canalele. Excepție fac posturile pentru copii. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a impus difuzarea acestei reclame.

 „Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de cinci ani, și se pedepsește cu închisoarea”, este informarea difuzată din 14 iulie la radio și TV.

Părinții se revoltă față de cel mai nou mesaj difuzat la TV

Modificarea legislativă va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Este important de precizat că 100 de persoane au făcut plângere la poliție pentru viol în cazul 2021. Cazurile de agresiune sexuală sunt din ce în ce mai multe, iar majoritatea rămân neraportate.

Este important de precizat că un bărbat a fost arestat la finalul săptămânii trecută după ce a agresat sexual și a jefuit trei femei în aceeași seară. El intra în lifturile blocurile cu femeile. Incidentele s-au petrecut în sectorul 6 al Capitalei. Agresorul a fost surprins de camerele de supraveghere.

Mesajul de interes public privind violul

Viol / Sursă foto: Dreamstime

Părinții au început să discute în mediul oline privind impactul pe care îl va avea noua campanie asupra tinerilor. Mulți dintre ei susțin că mesajul nu a ajunge la persoanele care trebuie. În același timp, alții au susținut că legea are mai multe probleme.

 „Nu e targetat corect. Nici vorbă să ajungă unde trebuie mesajul. Învățăm și definim la televizor ce e violul? Asta cam înseamnă stat eșuat”, „Nu doar mesajul e idiot, ci și legea. Adică un major de 18 ani poate avea un act sexual cu un minor de 13 ani și e ok, trebuie să aibă grijă doar să nu aibă mai puțin de 13 ani?”, „Sună ciudat rău… Până la urmă, violul este tot viol, indiferent de diferența de vârstă”, sunt doar câteva dintre mesajele de pe grupurile de părinți.

Părinții le pot explica copiilor ce este violul

Părinții pot sa discute cu copiii lor despre ce îneamnă violul și să le ofere o definiție clară. Claudiu Vrînceanu, specialist în comunicare, a spus că a primit întrebări insistente din partea copiilor săi privind acest subiect. Întrebările au devenit tot mai dese după ce cei mici vedeau reclama la televizor.

Vrânceanu susține că precizarea privind diferența de ani lasă loc de interpretări.  Psihoterapeuta Denisa Petriș a spus cum ar putea părinții să le explice celor mici în termeni simpli ce înseamnă violul:

„E orice ni se întâmplă fără ca noi să ne dorim asta în mod explicit, cu entuziasm, cu convingerea faptului că ne dorim”, a explicat psihoterapeuta.

Ce vrea să spună noua leage, de fapt

Avocatul Gabriel Turcu a explicat că modificarea legislativă spune că și dacă există consimțământ în actul sexual dintre un major cu un minor sub 16 ani și diferența de vârstă este mai mare de cinci ani, actul tot este considerat viol. Mesajul este difuzat pe posturile de televiziune și radio de la jumătatea lunii iulie.

Reclama face referire la Legea nr. 217/2023, care modifică Codul Penal. În nou lege se precizează că cel care întreține relații sexuale prin constrângere cu un minor primește între opt și 15 ani de închisoare. Agresorul face închisoare de la șapte la 12 ani și dacă întreține relații sexuale cu acordul acestuia.

Înainte ca modificarea legislativă să fie făcută, în Codul Penal se preciza că persoanele care întrețin relații sexuale cu un minor prin constrângere primesc pedeapsa cu închisoare între 7 și 12 ani. Avocatul Gabriel Turcu consideră că specificația „cu consințământ” este esențială în aceste cazuri.

De unde a pornit revolta părinților

Procurorii și judecătorii au dat pedepse mult mai mici sau chiar au iertat persoane acuzat de viol, în trecut. Magistrații și-au motivat deciziile prin faptul că victima ar fi consimțit actul sexual  Acesta este și cazul unui bărbat în vârstă de 52 de ani. El a susținut în fața instanței că fata de 11 ani l-a provocat.

Claudiu Vrînceanu a susținut că mesajul de interes public este neclar. În plus, părinții consideră că reclama te învață cum poți să eviți pedeapsa pentru această faptă.

„Opinia mea este că mesajul nu are claritatea pe care și-a dorit-o tocmai prin felul ăsta scurt și la obiect de formulare a mesajului. Invită mai degrabă la cum să eviți pedeapsa și am văzut că gândul ăsta e și la alții”, a mai spus Claudiu Vrînceanu pentru Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News