Zgârie-nori într-o zonă seismică activă. Proiectul unui arhitect care vrea să schimbe fața Chișinăului

Zgârie-nori într-o zonă seismică activă. Proiectul unui arhitect care vrea să schimbe fața ChișinăuluiÎn locul centrului comercial Grand Hall se planifică construirea celei mai înalte clădiri din Moldova. Sursa foto: Point

Republica Moldova. Deși Republica Moldova se află într-o zonă seismică, unde construcțiile înalte sunt descurajate, Chișinăul se pregătește pentru un zgârie-nori de 150 de metri. Autoritățile par gata să aprobe proiectul „Grand Tower”, care va deveni cea mai înaltă clădire din țară. În locul centrelor comerciale „Grand Hall” și „Baby Hall” urmează să fie ridicat „Grand Tower”. O clădire de 150 de metri cu 35 de etaje, care va deveni cea mai înaltă clădire din țară.

Clădirea zgârie-nori va fi un nou simbol al Chișinăului, spun autorii proiectului

Proprietarul companiei „Manoli”, renumitul om de afaceri Mircea Bacu, a anunțat demolarea centrelor comerciale Grand Hall și Baby Hall. „Aceste tipuri de centre comerciale sunt depășite și nu mai aduc valoare estetică orașului. Conectarea a două centre printr-o singură galerie este o tehnologie învechită, așa că am decis să valorificăm acest spațiu printr-un proiect inovator construit de la zero”, a declarat Bacu.

Sursa foto: Point

Proiectul este realizat de compania ARD, sub conducerea renumitului arhitect Gheorghe Telpiz. Într-un interviu, acesta a declarat că edificiul ar putea deveni „cartea de vizită” a Chișinăului, atât din perspectivă arhitecturală, cât și inginerescă.

„Grand Tower” va fi construit chiar în centrul capitalei, la intersecția bulevardului Negruzzi, bulevardului Gagarin și străzii Cantemir. Iar autorii proiectului promit că această clădire va oferi un accent urban spectaculos. Potrivit arhitectului Gheorghe Telipiz, cel care a conceput proiectul, acest zgârie-nori va reflecta spiritul modern al vremurilor.

„Am analizat arhitectura clădirilor înalte din marile capitale ale lumii și cred că Chișinăului îi lipsește de mult o astfel de structură îndrăzneață. Va fi vizibil din orice colț al orașului”, menționează autorul proiectului.

Cu o suprafață totală de 75.000 de metri pătrați, complexul va include birouri moderne, un aparthotel de lux, restaurante. De asemenea va avea și un centru comercial de 35.000 mp. Iar pentru iubitorii panoramelor urbane, ultimul etaj va găzdui o punte de observație cu o priveliște de neuitat asupra Chișinăului.

Sursa foto: Point

Investiție de milioane de euro și parteneri străini

Construcția acestui gigant arhitectural va necesita investiții de aproximativ 100 de milioane de euro. Iar dezvoltatorii anunță că sunt în pline negocieri cu investitori străini. Deja au fost demarate discuții cu două companii din Turcia și Shanghai, specializate în construcția clădirilor înalte.

Un alt avantaj strategic al proiectului este vecinătatea cu Gara Feroviară. Ceea ce ar putea atrage un flux suplimentar de turiști din România și Ucraina, susține arhitectul.

 

Este sau nu pregătit Chișinăul pentru un asemenea proiect

Potrivit arhitectului Gheorghe Telpiz, în Chișinău nu există restricții privind înălțimea clădirilor. Totuși, lipsa construcțiilor înalte se datorează riscurilor seismice și costurilor ridicate ale tehnologiilor necesare. Astfel, cea mai înaltă clădire din capitală rămâne, deocamdată, centrul comercial Atrium, cu o înălțime de 86 de metri.

Sursa foto: Noi

 

În prezent, cea mai înaltă clădire din capitală este centrul comercial „Atrium”, care măsoară doar 86 de metri. „Grand Tower” ar depăși acest record cu aproape dublu. Însă, momentan, compania, așteaptă aprobarea finală. Iar dacă totul decurge conform planului, Chișinăul ar putea avea primul său zgârie-nori în 2028.

Ne puteți urmări și pe Google News