Obligațiile părinților care pleacă la muncă în străinătate. Amenzi sau chiar pierderea drepturilor părintești

Obligațiile părinților care pleacă la muncă în străinătate. Amenzi sau chiar pierderea drepturilor părinteștiCopil abandonat de părinți. Sursa foto. Pixabay

Părinții care pleacă la muncă în străinătate au obligații legale față de copiii rămași acasă. Încălcarea legii vine la pachet cu o serie de sancțiuni, de la amenzi până la pierderea drepturilor părintești.

Părinții au de parcurs câțiva pași înainte de a pleca la muncă

Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunțe autoritățile că vor pleca în străinătate la muncă, apoi trebuie să aleagă un îngrijitor potrivit pentru copiii lor dacă sunt minori.

Potrivit Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului din România, se stabilește o serie de obligații pentru părinți, cu scopul să asigure bunăstarea și dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. Aceste reguli se aplică indiferent dacă părinții locuiesc sau nu cu copilul.

Este știut faptul că fenomenul migrației la muncă în străinătate are impact negativ asupra familiilor, mai ales asupra copiilor rămași acasă. Din acest motiv, legislația românească prevede o serie de măsuri pentru a proteja minorii care suferă enorm după păriți.

Bebelus, Ursuleț, Juca, Jucărie, PlușPărinții au de parcurs câțiva pași înainte de a pleca la muncă. Sursa foto: Pixabay

Obligațiile legale care trebuie îndeplinite de către părinți

Părinții trebuie să anunțe  serviciul public de asistență socială cu cel puțin 40 de zile înainte de plecarea din țară, numind persoana care se va ocupa de copii în absența lor. Persoana desemnată trebuie să îndeplinească la rândul ei următoarele criterii:

  • să facă parte din familia extinsă ori să aibă o relație apropiată cu copilul,
  • persoana desemnată trebuie să ofere garanții morale pentru creșterea copilului,
  • să facă parte din familia extinsă, adică să fie rudele, dar altele decât rudele de gradul III.
  • să aibă minimum 18 ani.

Om, Singuratic, Ascunzându-Se, TristPărinții au de parcurs câțiva pași înainte de a pleca la muncă. Sursa foto: Pixabay

Instanța de tutelă poate decide delegarea temporară a autorității părintești către aceasta, adică o delegare care poate fi prelungită pe durata absenței părinților din țară.

Pe lângă toate aceste obligații, legislația mai prevede și o serie de măsuri de sprijin pentru copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate. Mai exact, serviciile publice de asistență socială oferă consiliere și informare atât părinților, cât și persoanelor desemnate, cu privire la drepturile și responsabilitățile ce le revin, scrie retetesivedete.ro.