Părinții care au copiii la școală sau la grădiniță primesc deducere fiscală: 10 lei... Președintele Edupart: Mi se pare o bătaie de joc
- Simona Suciu
- 13 ianuarie 2023, 19:30
În timp ce toate prețurile au crescut accelerat, la fel și o mulțime de taxe și impozite, Ministerul Finanțelor a decis să aplice o deducere fiscală pentru părinții care au copii la școală sau la grădiniță. Doar că suma este ridicol de mică, spun părinții.
Începând cu 1 ianuarie 2023, părinții beneficiază de o deducere de 100 de lei din impozitul pe salariu pentru fiecare copil care este înscris la școală, grădiniță sau creșă. Actul normativ a fost gândit să diminueze abandonul școlar. Asta nu înseamnă că părinții vor primi 100 de lei pentru fiecare copil care frecventează cursurile unei unități de învățământ, ci doar că aceste sume nu sunt impozitate. Mai exact părinții vor câștiga mai mult cu 10 lei pe lună pentru fiecare copil care merge la școală sau la grădiniță.
„Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei. Efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună. Unul dintre obiective a fost ca această deducere să fie acordată pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să frecventeze cursurile. În bugetul de 25 de miliarde de lei pe an pe care l-am avut noi alocat atât s-a putut acomoda în limita acestor bani“ a declarat Alin Chițu, secretar de Stat în cadrul Ministerul Finanțelor Publice.
Prevederile legii
De această deducere beneficiază toate persoanele care au în întreținere copii, chiar dacă nu sunt părinții naturali ai acestora. O altă precizare importantă este aceea că doar unul dintre părinți poate primi această deducere. „Prin părinte se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit actului mormativ.
Bătaie de joc
Pentru a primi această deducere, chiar dacă este mică, părinții trebuie prezinte angajatorului mai multe documente: o adeverință de la școala unde învață copilul și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu beneficiază de deducerea respectivă. În plus, părintele trebuie să prezinte și certificatul de căsătorie dacă este cazuk, dar și certificatul de naștere al copiilor.
„Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa“, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federației Naționale a Părinților – Edupart, potrivit cancan.ro.