Părinții anti-vaccin au ieșit la protest în Piața Victoriei. Ce temeri au pentru copiii lor

Părinții anti-vaccin au ieșit la protest în Piața Victoriei. Ce temeri au pentru copiii lor

Începerea campaniei de vaccinare pentru copiii între 12 și 15 ani a declanșat proteste ale unor părinți anti-vacciniști, în Piața Victoriei.

Mai multe persoane, în mare parte părinți, au ieșit la protest în Piața Victoriei solicitând autorităților să oprească campania de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19. În jur de 50 de persoane au solicitat suspendarea procedurii de vaccinare a copiilor și adolescenților. Protestatarii, citați de Antena 3, susțin că nu există suficiente informații cu privire la efectele pe care aceste vaccinuri le au asupra tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.

„Noi am anticipat de mult că nu va fi obligatoriu, dar va fi constrângătoriu și am anticipat de mult că acest vaccin va fi pe repede înainte, că nu se va încheia studiul de faza 3. Asta înseamnă că noi nu cunoșteam efectele adverse nici măcar la adulți în ceea ce privește sistemul reproducător, inflamația miocardului, a pericardului, în ceea ce privește acele cheaguri care au apărut”, a declarat unul dintre protestatari, Aurelian Popa, tată a doi copii, citat de Antena 3.

În opinia părinților protestatari, începând din toamnă vor exista constrângeri menite să-i determine pe copii să se imunizeze. Astfel, acestora li se va interzice accesul la cursuri, dacă nu vor fi vaccinați, susțin protestatarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi mai anticipăm ceva și vă vom spune ce se va întâmpla în toamnă. Vor exista constrângeri de acces în colectivitate și în sistemul public și privat de educație a copiilor ai căror părinți nu vor fi de acord. Am informații foarte clare că diriginții deja fac liste cu cei care vor să se vaccineze. Am informații foarte clar că se fac tot felul de presiuni pe părinți în sensul vaccinării copiilor”, a mai adăugat bărbatul.

Valeriu Gheorghita, coordonatorul Comitetului pentru vaccinarea anti-COVID-19.

 

Protestatarii acuză lipsa informațiilor

Părintele a precizat că atât timp cât nu sunt cunoscute toate informațiile privind efectele adverse provocate de vaccin asupra adulților, cu siguranță nu se știe ce se întâmplă în cazul copiilor

Dacă nu știm efectele adverse pentru noi, ca adulți, cum putem ști efectele adverse fără monitorizare pe cel puțin 5-10 ani legate de infertilitate la copii”, a mai spus Aurelian Popa, conform sursei citate.

Protestatarii susțin că acești copii, care merg la școală fizic, nu răspândesc virusul, iar acest lucru ar fi confirmat de mai multe studii.

Federația Națională a Părinților se ține deoparte

Pe de altă parte, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, susține că vaccinarea nu este obligatorie pentru copii, prin lege, motiv pentru care nu are un motiv să solicitate suspendarea procedurii.

„Atâta timp cât acest vaccin nu este obligatoriu prin lege, atâta timp cât nu apar constrângeri de a participa la lecții, la cursuri, nu am cum să vin cu un comunicat și să mă opun din acest punct de vedere. Dacă statul obligă atunci este o altă problemă. Dacă statul nu obligă nu am cum să intervin. Dacă familia vrea să-și vaccineze copilul pentru că este sigură că ăsta este singurul mod prin care poate să revină la o viață normală, cum să mă duc eu ca președinte de federație să fac o adresă către guvern și să le spun să interzică vaccinarea copiilor? (...)

Nu are cum ministerul să vină cu o obligativitatea atâta timp cât acest vaccin nu este introdus în schema obligatorie”, a spus Iulian Cristache conform sursei citate.

Valeriu Gheorghiță, explicații în favoarea vaccinării la copii

În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță atrage atenșia că vaccinarea este vitală în cazul copiilor care au afecțiuni cronice. Potrivit spuselor sale, minorii riscă să facă o formă mai gravă de COVID-19, iar în unele cazuri se poate ajunge și la deces.

„Avem copii cunoscuți cu afecțiuni cronice, afecțiuni care îi expun unui risc crescut să facă forme grave de boală și chiar decese. Și aici mă refer la copiii cu afecțiuni neuropsihiatrice. De pildă, sindromul Down crește de 10 ori riscul de deces din cauza maladiei COVID-19. Obezitatea, bolile cronice renale, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, diabetul de tip I care este întâlnit încă de la vârstă fragedă, sunt afecțiuni care expun acești copii unor riscuri de complicații prin maladia COVID-19.

Reacțiile adverse înregistrate sunt similare cu grupul 16-25, cel mai frecvent s-a înregistrat disconfort la locul de administrare, stare de oboseală, durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri articulare și în anumite cazuri febră, frison, dar toate au fost de intensitate ușoară, medie și care au fost pasagere sub tratament simptomatic” a declarat Valeriu Ghorghiță.

Sursa foto: Antena3