Părintele Pantelimon Șușnea, despre Învierea lui Iisus și despre cum să facem mai mult loc rugăciunii în viața noastră

Credință. Sursa: Dreamstime

Cu bucurie sărbătorim perioada sfintelor Paști, care ne aduce mai aproape unii de alții și, în același timp, ne apropie de Dumnezeu și de cele sfinte. Aceste săptămâni sunt pline de rugăciune, credință și iubire, valori care trebuie să existe mereu în fiecare dintre noi.

Părintele Pantelimon Șușnea, iconarul și fotograful de la Mănăstirea Oașa, a abordat subiecte precum semnificația Învierii lui Iisus și modalitățile prin care putem integra rugăciunea în viața noastră. De asemenea, el a pus accentul și pe importanța iubirii aproapelui, dar și pe modalitatea prin care trebuie să abordezi o persoană reticentă.

Semnificația Învierii lui Iisus

Părintele Patelimon a punctat că „cei înviați de Hristos au mai trăit viață omenească, dar tot au murit apoi. Însă ceea ce s-a întâmplat cu Învierea lui Iisus Hristos e o altă categorie de existență a materiei. Hristos S-a înălțat la cer nu doar spațial, ci și calitativ.

Învierea este un har dat de Dumnezeu, pe care îl obținem participând la tainele Bisericii. Dar Hristos a ajuns prin moarte la Înviere. Nemurirea în condițiile de acum ar fi un mare blestem. Este o condamnare doar să fii viu, dacă n-ar fi nimic mai mult de atâta (viața spirituală, viața veșnică n.r.). Moartea, după căderea în păcat a omului, e o binecuvântare. Prin harul necreat, în Biserică, materia se întrepătrunde cu dumnezeirea”.

De asemenea, el a menționat importanța iubirii aproapelui, spunând: „Nu poate cineva să spună că Îl iubește pe Dumnezeu, dacă pe aproapele lui îl urăște”. Mai mult, oamenii nu trebuie să ajungă la ură, deoarece indiferența e deja destul de gravă.

Oamenii trebuie să își exerseze relația cu Dumnezeu și capacitatea de simțire, să fie sensibili și de cuvânt. Exersând relația cu oamenii ne apropiem și mai mult de Dumnezeu, făcătorul oamenilor.

Cum să facem loc rugăciunii în viața noastră

Deoarece în aceste zile tot mai mulți oameni se îndepărtează de credință și de cele sfinte, părintele Patelimon a explicat cum putem să ne facem mai mult timp pentru rugăciune.

„Scuza lipsei de timp nu ține. Ați încercat să înlocuiți timpul pierdut pe smartphone cu rugăciunea? Într-adevăr, programul de rugăciune și-l face fiecare în funcție de întregul program personal de peste zi. Rugăciunea nu poate fi desprinsă de viață, dar trebuie să ieșim din domeniul pragmatic spre cel spiritual. Viața duhovnicească este dăruită de Dumnezeu după criteriile Lui subiective.

Rugăciunea inimii îți este dăruită de Dumnezeu dacă ești și tu ca Dumnezeu: cu empatie, dorință de într-ajutorare, iubire de aproapele”, potrivit cerulcodrulsiparaul.ro.