Părintele Comunismului și cel al Ginecologiei, reevaluați de progresiști

Părintele Comunismului și cel al Ginecologiei, reevaluați de progresiști

La sfârșitul săptămânii trecute, au apărut două știri: autoritățile newyorkeze au dat jos statuia doctorului Sims și cele germane au urcat pe soclu statuia lui Marx.

Se apropie data de 5 mai când se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. Căutând informații despre evenimentul care jignește chinurile prin care au trecut popoare întregi, am văzut că nu e vorba doar de câteva manifestări în orașul său natal, Trier, din Germania, ci de evenimente majore organizate în întreaga Europă, Anglia fiind a doua țară, după Republica Federală, care acordă timp și bani pentru bi-centenar. E normal, pentru că părinții comunismului au trăit în Anglia o bună bucată de timp, după ce mai multe țări îi expulzaseră sau ceruseră arestarea lor.

Recuperarea lui Karl Marx

Ne puteți urmări și pe Google News

Conferințe, expoziții, seminarii, cele mai multe destinate „reașezării” gândirii lui Karl Marx și Friedrich Engels în contextul modern. După mine, amploarea acestor manifestări și analiza temelor care vor fi discutate sunt proba că progresismul își caută rădăcini ideologice în istorie, fiind pregătiți să spele teoriile celor doi filozofi germani de povara ororilor socialismului și comunismului, aruncând toate acestea pe „exagerările” de la Vladimir Ilici Lenin încoace.

Fără îndoială, cel mai tare test al recuperării lui Marx, poate și a lui Engels, va fi prezența lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, la dezvelirea statuii lui Marx din Trier! O scriu cu semnul exclamării, pentru că acum 29 de ani un asemenea gest ar fi părut incredibil pentru mai bine de jumătate din continent, abia scăpat de comunism.

Intenția lui Juncker de a participa la festivitățile din Trier au provocat un întreg scandal, s-a ajuns și la interpelări în Parlamentul European și e posibil ca el să renunțe la intenția sa, dar mie mi se pare la fel de grav și că numai s-a gândit să gireze, de la înălțimea funcției sale, celebrarea unui gânditor care a înființat Prima Internațională Socialistă și a conceput Manifestul Partidului Comunist.

 

Uniunea Europeana, oficial implicată în eveniment

Statuia ce urmează a fi dezvelită este o hidoșenie de 4 metri din bronz, finanțată de statul chinez, practic ultima mare putere care-și bazează filisofia statală pe marxism. Aici poate că greșesc, mai corect ar fi să adaug un „până la această oră”.

De fapt, manifestările dedicate lui Marx au un puternic caracter oficial european, nefiind vorba doar de o mică localitate care vrea să atragă turiștii. Cel mai popular souvenir al zilei de 5 mai fiind bancnota de 0 euro, cu chipul lui Marx, emisă sub egida Băncii Centrale Europene. O astfel de bancnotă se vinde cu 3 euro.

Apariția unei statui a părintelui comunismului în Germania relansează disputa privind recuperea teoriilor celor doi germani și nu numai. Apare întrebarea dacă țările care au dat jos statuile care le aminteau de anii lagărului sovietic ce ar trebui să facă acum?

Asta-mi amintește de faptul că și în București au existat două busturi ale lui Marx și Engels. Actualul Teatru Masca, din Bucureștii Noi, s-a numit cândva „Înfrățirea între popoare”. Era un cinematograf. Din 1971, piața din fața lui s-a numit Piața Karl MarxFriedrich Engels. Busturile au fost dezvelite de Nicolae Ceaușescu.

„Înfrățirea între popoare”

Normal, după Revoluție busturile care stârneau scârba trecătorilor care cunoscuseră „binefacerile” materialismului-dialectic au fost date jos și Dumnezeu știe pe unde or zace acum. Poate nu ar fi rău ca vreun politician care vrea să se dea bine pe lângă oficialii europeni să le caute și să le găsească un loc în Capitală! M-ar mânia, dar nu m-ar mira.

În timp ce Europa recuperează statui din coșul de gunoi al istoriei, America își continuă lupta cu statuile urcate deja pe socluri. O decizie recentă a primăriei din New York a făcut ca din Central Park să fie îndepărtată statuia medicului J Marion Sims, considerat de întreaga omenire drept „Părintele Ginecologiei”.

Sims, onorat pentru munca sa în tratarea fistulelor vaginale post-natale și pentru inventarea speculumului, a căzut în dizgrația progresiștilor pentru că în Jurnalul său, publicat la mijlocul Secolului al XIX-lea, a recunoscut că primele experimente chirurgicale le-a făcut pe 3 sclave de culoare. Mai mult, în același jurnal, Sims spunea că negrii suportă mai ușor durerea decât albii.

Statuia era în Central Park de 84 de ani și, la sfârșitul săptămânii trecute, a durat câteva minute să fie urcată pe o camionetă și dusă în cimitirul unde este și monumentul funerar al medicului. Acum se discută schimbarea numelui unui corp de clădire al Școlii Superioare de Medicină.

Comparați trei victime cu numărul celor omorâți de comuniști și o să vedem ambele extreme ale zilelor noastre.

 

Un banc cu Marx și Engels

Românii au învățat în anii comunismului să se răzbune pe personajele antipatice prin glume. În anii ’80 circula următorul banc: cică ajunge Ivan Ivanovici în America și din camera de hotel vede pe clădirea din față pozele lui Marx și Engels. „Ia uite, tovarăși, și voi îi iubiți pe părinții comunismului!” Dar băiatul cu bagajele îi spune: „Ah, nu înțelegeți ce scrie între ei. Zice: uite ce pățești dacă nu folosești lamele Wilkinson!”