Părerea unui profesor de YOGA despre NENOROCIRILE cotidiene. OMENIREA experimentează Kali Yuga

Părerea unui profesor de YOGA despre NENOROCIRILE cotidiene. OMENIREA experimentează Kali Yuga

Potrivit tradiţiei spirituale orientale, timpul este înţeles ca un cerc şi nicidecum liniar fiind împărţit în 4 etape, aidoma anotimpurilor, spun experţii în yoga.

Fiecare ciclu sau etapă durează aproximativ 24.000 de ani şi descrie, în principiu, mişcarea de revoluţie a Soarelui în jurul centrului Galaxiei noastre. Ca durată, trecerea de la o epocă la alta nu este împărţită în mod egal, ci conform raţiei 4:3:2:1, epoca actuală în care trăim, Kali Yuga (echivalentul Epocii de Fier) fiind cea mai scurtă dintre toate şi este caracterizată de către înţelepţii orientali, prin ignoranţă şi întunericul spiritual al umanităţii.

Pământul traversează, împreună cu Soarele, zone energetice diferite ale Galaxiei noastre, iar acestea se manifestă în gradul nostru de evoluţie tehnologică, socială, dar mai ales spirituală. “În prezent, din ceea ce afirmă specialiştii, umanitatea trece prin Kali Yuga, considerată diametral opusă a Epocii de Aur. Toate valorile trecute sunt în prezent răsturnate sau, cu alte cuvinte, valorizate pornind de la material către spiritual. Cu mii de ani în urmă, valorile spirituale se aflau pe primul loc, iar cele materiale pe ultimul. Acest mecanism se poate observa şi în manifestările oamenilor de aproape 2.000 de ani încoace, când lupta pentru material a fost acerbă, iar nevoile pentru evoluţia spirituală a oamenilor au fost, cu mici excepţii, aproape inexistente. Noi reacţionăm la energiile cosmice, exact în acelaşi mod în care starea noastră de spirit este influenţată de stările vremii. Partea bună este că putem construi mici insuliţe de bunăstare şi în această Epocă a Fierului, iar Epoca Renascentistă sau La Belle Epoque sunt câteva exemple din istoria recentă a umanităţii”, declară profesorul de yoga Dana Ţupa.

Cele patru epoci spirituale ale umanităţii sunt:

  1. SATYA YUGA (echivalent cu Epoca de Aur). Este cea mai înfloritoare dintre cele cele 4 epoci yuga. Satya reprezintă perfecțiunea şi spiritualitatea, iar ființele care trăiesc în această epocă experimentează din plin fericirea, iubirea, bucuria, pacea şi sănătatea.  
  2. TRETA YUGA (echivalent cu Epoca de Argint). Este caracterizată prin decăderea umanității, iar virtutea nu mai reprezintă un deziderat primordial. Primăvara veşnică din Satya Yuga începe să capete alte valenţe, vremea devine schimbătoare şi cu extreme, iar tot în Treta Yuga apar liderii care domină masele, care pornesc războaie, iar bolile devin o problemă nouă pentru omenire.
  3. DVAPARA YUGA (echivalent cu Epoca de Bronz). Este epoca în care oamenii încep să trăiască nefericirea, valorile străvechi nu sunt puse sau experimentate la rang de cinste, bolile devin obișnuite pentru toți oamenii. Nemulţumiţi de propria lor viaţă, oamenii sunt în căutare permanentă de plăceri trupeşti, iar intelectul divin încetează să mai existe.
  4. KALI YUGA (echivalent cu Epoca de Fier). Dintre toate epocile, Kali Yuga atinge pragul cel mai de jos al existenţei. Oamenii experimentează ignoranţa şi întunericul spiritual, sunt ghidaţi de minciună, ipocrizie, sexualitate, dominaţie, averi etc. Bolile se găsesc în  aproape  fiecare fiinţă, manipularea este valorizată, virtuțile sunt aproape lipsite de sens în calităţile conducătorilor, dar şi a oamenilor simpli. Războaiele, foametea, poluarea, lipsa speranței, suferinţa interioară şi viaţa lipsită de sens şi obiective, sunt principalele caracteristici ale epocii spirituale în care ne aflăm.

Cum putem fi luminiţe în întuneric?

În opinia profesorului de yoga Dana Ţupa, elementul care încă ne mai sepără de brute este credinţa, iar această valoare trebuie întreţinută vie până vom reintra în Satya Yuga (Epoca de Aur). “Epoca actuală este una a încercării, iar la capătul ei va fi întotdeauna fericirea. Când umanitatea va reintra în Epoca de Aur, toate bolile, nefericirea, ignoranţa, obsesiile materiale vor fi de domeniul trecutului. Până atunci trebuie să ne păstrăm credinţa şi să trăim iubirea la nivel micro, la nivel de familie şi să o lărgim uşor-uşor şi la nivel macro. Vom reîncepe să iubim din nou oamenii, să avem încredere în ei. Trăind valorile Satya Yuga în Kali Yuga vom putea evolua mai repede şi, astfel, să devenim modele pentru ceilalţi. Când alţii vor vedea în ochii noştri fericirea, ne vor cere ajutorul, vor dori să trăiască şi ei ceea ce trăim noi. Putem fi mici luminiţe într-o mare de întuneric, iar acea mare va fi redeveni luminată din nou. Astfel, după cum spunea şi Gandhi, noi înşine trebuie să fim schimbarea pe care o dorim în lume”, conchide Dana Ţupa.

 

Ne puteți urmări și pe Google News