Parcul arheologic din Constanţa, reabilitat cu fonduri europene. Nu şi zidul cetăţii antice Tomis

Parcul arheologic din Constanţa, reabilitat cu fonduri europene. Nu şi zidul cetăţii antice Tomis

Uriaşul parc arheologic din centrul Constanţei, plin de artefacte expuse pe alei, va fi reabilitat cu fonduri europene, lucrările, în valoare de 10 milioane de lei, urmând să fie finalizate în cel mult şase luni de zile. Primăria Constanţa ar fi vrut să reabilíteze şi zidul de incintă al cetăţii antice Tomis, aflat în capătul de nord al parcului arheologic, însă Direcţia Judeţeană de Cultură se împotriveşte, fiind vorba de un monument istoric care are nevoie de proiect separat.

Parcul arheologic, amplasat pe o suprafaţă de patru hectare, în apropierea primăriei Constanţa, va căpăta până în luna mai, a anului viitor, o altă înfăţişare. Lucrările de reabilitare, căştigate de o firmă “abonată”  la proiectele cu Primăria şi CJ Constanţa, au început astăzi. Zona verde va fi reamanajată iar zona de promenadă va fi modificată în stilul arhitectonic Art Nouveau, al anilor 1903-1905, cu mobilier urban, stâlpi de iluminat de epocă. Vestigiile arheologice înşiruite pe aleile parculului, vor fi completate cu alte artefacte aduse de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

“Obiectele arheologice le vom lua din subsolul muzeului, unde stau de ani de zile, şi le vom inscripţiona, fiecare va avea iluminat individual ambiental, pentru a fi admirate de turiştii şi localnicii care trec prin parc”, spune Ani Merlă, directorul Direcţiei Programe şi Dezvoltare din primăria Constanţa. În parcul arheologic vor fi amplasate două locuri de joacă pentru copii, unul de relaxare pentru adulţi, fântâni arteziene etc. Parcul va fi supravegheat video dintr-un dispecerat. „În acest fel vom preveni vandalizarea bunurilor montate în parc, angajând şi 12 persoane care vor lucra la pază, în ture”.

Primăria Constanţa a vrut să consolideze şi zidul de incintă al cetăţii antice Tomis, din capărul de nord al parcului însă Direcţia Judeţeană de Cultură s-ar fi împotrivit. „Le-am spus că sunt anumite locuri din zid care s-au desprins. Am cerut să facem mici injecţii, sub supravegherea specialiştilor arheologi. Nu ne-au dat aviz. Zidul va rămâne în continuare să mai cadă câte o piatră din el, să se distrugă văzând cu ochii”, a declarat, supărată, Ani Merlă.  Reprezentantul Direcţiei de Cultură, Laura Tudose, explică însă că „documentaţia de avizare a fost înaintată pentru reabilitarea unui parc arheologic, nu pentru restaurarea unui monument istoric, care necesită un alt proiect”.

Ne puteți urmări și pe Google News