Ce au făcut Parchetul și Poliția timp de trei zile

Ce au făcut Parchetul și Poliția timp de trei zile

Opinia publică și unii jurnaliști fără exercițiul muncii pe teren alături de anchetatori s-au arătat revoltați de prinderea pedofilului din Drumul Taberei abia după trei zile, când existau fotografii cu el.

Pe bună dreptate reacția de furie, fiindcă responsabilii din Poliție nu au reușit să comunice în acele zile de weekend prin intermediul media și să dea explicații despre munca lor. Parchetul, deși coordonator al anchetei, a dat primul comunicat

● Vineri, 5 ianuarie, după ora 21.30, apar primele știri despre faptul că Poliția Capitalei caută un bărbat, care, vineri dimineața a abuzat sexual un băiețel și o fetiță, frați, în liftul unui bloc din Drumul Taberei.

Digi 24 transmite primele imagini surprinse de o cameră de luat vederi, montată în lift. Purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Diana Sarcă, a comunicat că, în după-amiaza zilei de vineri, tatăl copiilor a depus o sesizare la Secția 22. Din acel moment s-a început ancheta.

Polițiștii de la Secția 22 au mers la blocul în care s-a petrecut agresiunea, au stat de vorbă cu copiii, în prezența părinților, apoi cu administratorul care i-a ajutat să scoată imaginile de pe camera video din lift. S-a vizionat filmul și s-a comunicat situația șefilor de la Poliția Capitalei. Era nevoie de ajutor pentru identificarea bărbatului din lift.

Până la orele 21.00 a fost anunțat și procurorul de serviciu de la Parchetul sectorului 6, omul care conduce ancheta în cazurile de agresiune sexuală asupra unor minori. S-a luat decizia ca publicul să sune la numărul 112, dacă îl recunosc pe bărbatul din imaginile difuzate de televiziuni. În acea seară, Poliția Capitalei a dat primul comunicat informativ.

● Sâmbătă dimineața, 6 ianuarie, Poliția Capitalei comunică secțiilor din subordine planul acțiunii de căutare și transmite fotografii ale presupusului pedofil cu indicația ca fiecare polițist să primească o fotografie. S-a dispus ca să se meargă din bloc în bloc, în zona respectivă, și să fie întrebați cetățenii dacă îl recunosc pe bărbatul din poză. Se pare că, în timpul zilei de sâmbătă cam atâta s-a făcut.

● Duminică, 7 ianuarie, jurnaliștilor li s-a spus că polițiștii au făcut verificări la 200 de apartamente și la casele de pe 5 străzi din zonă. Nu s-a găsit nimic, însă anchetatorii au făcut din nou apel ca oamenii care îl recunosc din poză pe individ să sune la 112. De fapt, duminică deja aveau câteva persoane indicate (n.r. 11, după unele surse). Printre ele și numele polițistului Eugen Stan de la Brigada Rutieră.

Tot duminică, dosarul este preluat de Serviciul Omoruri de la Secția 22, iar Parchetul București desemnează un procuror din instituție, înlocuindu- l pe cel de la sectorul 6. Apare și primul comunicat oficial în acest sens. Colectivul de polițiști lucrează ore în șir pentru verificare a persoanelor indicate. Sunt și agenți de la Rutieră. Doi polițiști, așa cum reporterii EVZ aveau să afle, s-au deplasat în comuna Măgurele și au cerut date despre agentul Stan unor localnici. Până în noaptea zilei de duminică, polițiștii de la Capitală și procurorul au avut convingerea și primele probe că agentul Eugen Stan este pedofilul surprins pe camere. Unul din șefii Poliției București l-a sunat pe comisarul Emanuel Renee Vornicu, al cărui șofer era Stan, și i-a spus să se prezinte la el, la prima oră a dimineții de luni, cu mașina de serviciu. Evident, condusă de șoferul său. Când au ajuns pe platoul instituției din strada Eforiei, șoferul comisarului a fost reținut și băgat în anchetă. Comunicatul despre reținerea sa era deja pregătit.