Codul Rutier. Parcarea care aduce cele mai mari sancțiuni. Toți șoferii încalcă legea

Codul Rutier. Parcarea care aduce cele mai mari sancțiuni. Toți șoferii încalcă legeaParcare. Sursa foto: Pixabay

În majoritatea marilor orașe din România, găsirea unui loc de parcare este o adevărată provocare. În grabă sau cu bună intenție, mulți conducători auto încalcă legea și parchează pe trotuar. Codul Rutier interzice oprirea sau staționarea pe drumurile publice. De asemenea, regulile sunt la fel de stricte și în ceea ce privește blocarea trotuarului.

Codul Rutier. Parcarea pe trotuar le poate aduce amenzi mari șoferilor

În ultimii ani, parcul auto din țara noastră s-a extins semnificativ. Astfel, găsirea unui loc de parcare poate reprezenta un adevărat test al răbdării pentru șoferi. Din cauza lipsei locurilor de parcare în zonele centrale, mulți conducători auto ajung să parcheze pe trotuar.

Codul Rutier include reguli stricte privind staționarea pe drumurile publice.

Spațiu minim pentru pietoni

Potrivit Aricolului 72 din OUG nr. 195/2022, ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate poate fi sancționată. Astfel, șoferii trebuie să se asigure că pietonii au un spațiu de minimum pentru a circula pe marginea drumului.

Cei care nu țin cont de această regulă pot primi amenzi usturătoare. Totodată, aceștia riscă să să li se ridice mașina. Concret, șoferii pot staționa pe trotuar, în contextul în care în zonă nu există un indicator care să interzică acest lucru.

Parcare

Parcare. Sursa foto Pixabay

Codul Rutier. Mulți șoferi încalcă această regulă

În plus, conducătorii auto trebuie să se asigure că există un spațiu de un metru, care să permită trecerea pietonilor. Pentru încălcarea acestei reguli, șoferii pot fi sancționați 6 puncte de amendă. În cazul parcării neregulamentare pe drumurile publice sau trotuar, sancțiunea maximă este de 2 puncte de amendă.  Astfel, amenzi pot depăși 800 de lei.

Mai mult, măsurile sunt la fel de aspre și pentru cei care parchează pe spațiul verde sau în alte locuri nepermise. Conform legii în vigoare, oprirea voluntară este interzisă în zone în care există indicatorul „Oprirea interzisă”.

De asemenea, șoferii nu pot opri pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m sau în dreptul căilor de acces.