Codul Rutier. Greșeala care îi costă scump pe șoferi. Se întâmplă la parcare

Codul Rutier. Greșeala care îi costă scump pe șoferi. Se întâmplă la parcare Codul Rutier. Sursa foto: Pixabay

România. Șoferii care nu parchează regulamentar riscă amenzi usturătoare. Codul Rutier arată că valoarea acesteia poate crește de câteva ori, în contextul în care șoferul refuză să ofere toate detaliile solicitate de oamenii legii.

Codul Rutier. Reguli legate de parcarea regulamentară

Conform normelor actuale, șoferii care nu parchează regulamentar riscă să fie amendați. Valoarea sancțiunilor este cuprinsă între 330 de lei și 450 de lei. Totuși, șoferii trebuie să știe că acestea pot crește în anumite condiții.

La cererea polițiștilor, conducătorii auto trebuie să ofere detalii legate de identitatea persoanei care a parcat ilegal. În caz contrar, valoarea sancțiunii poate crește semnificativ.

Amenzile ajung la 3.300 de lei

În cazul faptelor constatate de agenții de la Poliția Locală sau Rutieră, șoferilor li se poate solicita detalii despre persoana care a condus autoturismul parcat ilegal. Dacă aceștia refuză să ofere un răspuns clar, amenda poate ajunge până la 3.300 de lei.

În plus, fapta se sancționează și cu 9 - 20 puncte amendă. Mai mult, șoferii vizați nu pot beneficia de reducerea amenzii, în contextul în care aceasta este achitată în primele 15 zile.

Șoferi, permis auto, Codul Rutier

Șoferi. Sursa foto: Pixabay

„Drept urmare, într-o astfel de situație, va fi sancționat contravențional proprietarul sau deținătorul mandatat al vehicului, pentru necomunicarea datelor de identificare”, arată polițiștii, conform Avocat.net.

Codul Rutier. Șoferul are la dispoziție cinci zile pentru a se conforma cererii

În unele cazuri, parcarea neregulamentară poate fi făcută de altă persoană decât proprietarul mașinii. Dacă polițiștii constată fapta, iar proprietarului i se solicită datele de identificare ale persoanei în cauză, acesta are la dispoziție cinci zile pentru a răspunde cererii.

Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”, arată sursa.

Printre datele solicitate de oamenii legii se numără numele și prenumele persoanei vizate, precum și codul numeric personal. De asemenea, proprietarul mașinii trebuie să pună la dispoziția acestora seria și numărul actului de identitate, precum și adresa persoanei căreia i-a fost încredințat autovehiculul.