Un studiu recent a dezvăluit că un parazit asociat cu pisicile ar putea contribui la creșterea fragilității la adulții în vârstă. Se estimează că între 11% și 15% dintre americani au fost infectați cu acest parazit la un moment dat.
Cercetarea realizată de o echipă internațională de oameni de știință adaugă noi informații la cunoștințele existente despre T. gondii, parazitul purtat de pisici.
Se știe deja că acest microb poate cauza simptome asemănătoare gripei la un număr considerabil de persoane. De asemenea, poate genera probleme mai grave, precum convulsii, în cazul celor cu un sistem imunitar slăbit, conform relatărilor din Science Alert.
Parazitul transmis de pisici și riscurile pentru populația vârstnică
„Adesea ne gândim la infecția cu T. gondii ca fiind relativ asimptomatică, dar acest studiu evidențiază faptul că, pentru unii oameni, poate avea consecințe semnificative asupra sănătății mai târziu”, spune fiziologul Christopher Lowry de la Universitatea Colorado Boulder.
Cercetătorii au avut bănuiala că parazitul prezent la pisici ar putea fi unul dintre factorii responsabili pentru „inflamație”. Adică inflamația persistentă asociată cu înaintarea în vârstă, care contribuie la fragilitate.
Pentru a investiga această ipoteză, au analizat rezultatele testelor de sânge ale 601 de adulți spanioli și portughezi cu vârsta peste 65 de ani.
Au evaluat ulterior măsurile de fragilitate, printre care se numără pierderea neintenționată în greutate, oboseala și declinul cognitiv.
Ratele de infectare cu bacteria cresc pe măsură ce oamenii îmbătrânesc
Chiar dacă nu s-a identificat o legătură directă între infecțiile cu T. gondii și fragilitate, s-a observat că persoanele care au dezvoltat un nivel mai crescut de anticorpi pentru a combate parazitul au prezentat o probabilitate mai mare de a manifesta semne de fragilitate.
În ceea ce privește inflamația, persoanele cu un răspuns mai intens la T. gondii, fie printr-o infecție mai extinsă sau prin prezența unor infecții multiple, au prezentat, de asemenea, niveluri mai crescute ale unor biomarkeri specifici inflamației, indicând o altă posibilă conexiune.
Ținând cont de faptul că ratele de infectare cu parazitul de la pisici cresc odată cu înaintarea în vârstă și că această infecție poate rămâne latentă și nedetectată în corpul uman timp de mai multe decenii, specialiștii subliniază importanța sporită a măsurilor preventive pentru a evita infecția.
Cum poți preveni răspândirea infecției dată de pisici
Această situație poate surveni prin expunerea la ouăle de T. gondii. Ele pot fi prezente în litiera unei pisici sau în apă contaminată, sau prin consumul de carne insuficient gătită care a fost infectată de acest parazit.
Măsuri precum menținerea pisicilor în casă și evitarea contactului cu animalele fără stăpân pot contribui la prevenirea infecției.
Infecția cu acest parazit a fost anterior asociată cu leziuni ale mușchilor scheletici și chiar cu schizofrenia, datorită efectelor potențiale de alterare a funcțiilor cognitive.