Evenimentul Zilei > Actualitate > Parașutistul care i-a împușcat pe soții Ceaușescu: „Simt că i-am ajutat să moară cu demnitate”
Parașutistul care i-a împușcat pe soții Ceaușescu: „Simt că i-am ajutat să moară cu demnitate”

Parașutistul care i-a împușcat pe soții Ceaușescu: „Simt că i-am ajutat să moară cu demnitate”

„Orice revoluție cere sânge. Iar revoluția își devorează eroii. Nu poți să uiți asta”, spune Ionel Boeru, membru în plutonul de execuție al cuplului Ceaușescu.

Paraşutistul Ionel Boeru, care a făcut parte din plutonul de execuţie al soţilor Ceauşescu, a povestit pentru „The Guardian” detaliile acestei misiuni. Boeru avea 31 de ani și era căpitan într-o unitate de elită de atunci când s-a oferit voluntar pentru o misiune „misterioasă” de Crăciun.

El crede că gloanţele sale i-au ucis pe Ceauşeşti, pentru că, atunci când a început să tragă, unul dintre cei trei membri ai plutonului de execuţie a rămas „paralizat” timp de câteva secunde, iar al doilea a uitat să-și pună arma pe automat, trăgând doar câteva focuri, pe rând.

„Foarte îndrăgostiți”

Cuplul, „încă foarte îndrăgostit”, a cerut să moară împreună, ca o sfidare faţă de sentinţă, care prevedea execuţia separat. El le-a acordat ultima dorință și se consolează că i-a ucis înainte să-și piardă controlul, notează jurnalistul Graham- Harrison, citat de mediafax. ro. „I-am împușcat foarte repede. Simt că i-am ajutat să moară cu demnitate”, spune Boeru, adăugând că se aştepta să simtă bufnitura unor gloanţe în spate, câteva secunde mai târziu, de la o mitralieră aşezată în spatele lor, care „să-i cureţe” pe cei responsabili de execuţie.

Să fii unul dintre cei mai faimoşi călăi din secolul trecut are un preţ, comentează „The Guardian”, adăugând că acest lucru l-a costat intimitatea, pacea și căsătoria cu o femeie îngrijorată de renumele său înfiorător.