Paranoia lui Vladimir Putin atinge cote maxime. Ce interdicții a primit presa din Rusia

Sursa foto: Kremlin

Presei de stat ruse i s-a comunicat că nu trebuie să se concentreze pe personalitatea generalilor ruși. Decizia a venit din cauza paranoiei lui Vladimir Putin, care crede că orice succes pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea crea o bătălie la conducere. Este de preferat ca mass-media rusă să scoată în evidență doar identitățile celor din armată care obțin succese ca soldați și ofițeri.

Cu toate că mass-media care susține gesturile Moscovei laudă adesea acțiunile ofițerilor și soldaților, le-a fost recomandat să nu evidențieze realizările comandanților.

„Dacă ar exista un general de la care oamenii să audă vești în mod constant, cineva care ar apărea des la știri, acesta ar deveni inevitabil popular. Și ar culege laurii victoriei. Cine știe în ce s-ar putea transforma acea popularitate în rândul susținătorilor războiului”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru Meduza.

Adepții liniei dure sunt din ce în ce mai supărați pe Putin din cauza refuzului său de a ordona mobilizarea la nivel național. Ei vor să fie lansate lovituri cu rachete asupra clădirilor guvernamentale cheie din centrul Kievului.

Un alt general Lebed în Rusia

Președintele rus se teme cu privire la apariția unei figuri precum generalul Alexander Lebed. Generalul Lebed a fost un comandant militar care a devenit popular în Rusia pentru că a pus capăt primului război cecen. De asemenea, el a dejucat un complot KGB de a-l răsturna pe Mihail Gorbaciov în 1991.  Înainte de ascensiunea meteorică a lui Vladimir Putin, Lebed fusese creditat ca fiind succesorul lui Boris Elțîn la șefia statului.

Cu toate acestea, Putin a criticat politicile lui Lebed. Liderul rus e de părere că acordul de pace pe care l-a întocmit Lebed a fost o trădare față de interesele Rusiei. Generalul a murit într-un accident de elicopter în Siberia în 2002. La acea vreme, mulți au crezut că elicopterul a fost sabotat de inamicii săi și nu a fost un accident tragic. Putin „își amintește în mod clar de anii 1990” și nu vrea să existe „un alt general Lebed”, scrie Express.

„Nu lupta pentru ambițiile lui Putin”

Informațiile au apărut pe fondul veștilor despre aproximativ 150 de soldați ruși dintr-o zonă săracă din estul Siberiei. Ei au decis să își rupă contractele de muncă și să se întoarcă acasă. Gestul lor este cel mai recent semn de nemulțumire în rândul trupelor lui Putin. Soldații au sosit în Buriația în weekend, a declarat Alexandra Garmajapova, un activist al grupului de opoziție Buriația Liberă.

„Ai făcut alegerea corectă: ai salvat viața ta și a altora! Nu lupta pentru ambițiile lui Putin. În timp ce tu mori, el mănâncă bine, doarme bine și-și construiește un alt palat de aur”, a declarat Garmajapova.

Cele mai multe victime militare ale Rusiei au fost în rândul trupelor din Buriația, Daghestan și Kalmîkia. Cele trei regiuni sunt printre cele mai sărace din Rusia. Mulți dintre soldații care au murit nu sunt etnici ruși.

Soldații din zonele sărace ale Rusiei sunt „carne de tun”

Mai multe femei din Buriația au postat recent un videoclip prin care cer ca soții lor să fie trimiși acasă din războiul „nedrept” al Rusiei în Ucraina. Ele susțin că soții lor au fost păcăliți. Bărbaților li s-a spus că merg la un exercițiu de antrenament în Belarus. Bărbații ar fi fost amenințați cu acțiuni legale dacă refuzau să lupte.

Criticii spun că Rusia folosește în mod deliberat trupele din regiuni îndepărtate și subdezvoltate economic pe post de „carne de tun”. Kremlinul se teme de o creștere a sentimentului anti-război din partea populației dacă tinerii din Moscova vor începe să vină acasă în saci pentru cadavre.

Cifrele arată că între 15.000 și 36.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei. Din totalul estimat mai puțin de zece mii sunt din Moscova.