Ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, a declarat marți că țara sa ar putea căuta ajutor în altă parte, dacă nu reușește să ajungă la o nouă înțelegere cu Zona Euro privind datoriile Greciei.
Kammenos este membru al formațiunii naționaliste anti-austeritate Grecii Independenți, „mezina” coaliției de guvernământ cu Syriza. Guvernul de la Atena, venit la putere pe un puternic val popular anti-austeritate, solicită ștergerea unei părți a datoriei de țară, cerere respinsă categoric de principalul său creditor, Germania.
Kammenos, preluat de cotidianul Ekathimerini, a declarat:
„Ceea ce dorim este o înțelegere. Dar dacă nu ajungem la nici o înțelegere... și constatăm că Germania rămâne rigidă și vrea să spargă Europa, atunci avem obligația să recurgem la Planul B. Planul B este să căutăm finanțare dintr-o altă sursă. Ar putea fi Statele Unite, varianta optimă, ar putea fi Rusia, ar putea fi China sau alte țări.”
Anterior, premierul Alexis Tsipras declarase că țara sa nu intenționează să părăsească Zona Euro, dar că dorește o nouă înțelegere asupra datoriei.
„Nu preconizez noi ștergeri de datorii”, a declarat cancelarul german Angela Merkel pentru cotidianul Hamburger Abendblatt. „Au fost deja ștergeri voluntare de datorii de către creditorii privați, băncile au tăiat miliarde din datoria Greciei”, a spus ea.
Ceea ce a răcit și mai mult relațiile dintre Atena și Berlin a fost ultima declarație a premierului Tsipras prin care pretindea de la Germania despăgubiri de război ca urmare a ocupației Greciei de către Al Treilea Reich și restituirea unui împrumut pe care Hitler l-a impus Băncii Naționale a Greciei.
Reacția Angelei Merkel la pretențiile lui Tsipras a fost una seacă:
„Nici nu se pune problema!”
Președintele american Barack Obama a avertizat Uniunea Europeană că o țară ca Grecia, al cărei nivel de trai s-a prăbușit în ultimii ani cu 25%, nu trebuie supusă unui nou regim de austeritate.
Grecia găzduiește în Creta cea mai mare bază NATO din Mediterana.