Paradoxul românesc. Scad rezervele valutare, Finanțele se înglodează în datorii, economia crește

Paradoxul românesc. Scad rezervele valutare, Finanțele se înglodează în datorii, economia crește

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că rezervele valutare au scăzut cu aproape jumătate de miliard de euro în luna mai faţă de luna aprilie a acestui an. Ministerul Finanţelor Publice anunţă şi el că luna viitoare va face împrumuturi mai mari pentru a acoperi deficitul bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice. Concluzia o dă Banca Mondială, care apreciază o creştere economică mai mare a României decât cea previzionată

Consumăm mai mult decât producem

Banca Mondială a anunţat, ieri, că economia României va înregistra un avans de 4,4% în acest an, faţă de o creştere de 3,7% previzionată în ianuarie. În raportul privind Perspectivele Economiei Globale, instituţia financiară internaţională a revizuit în evoluţie, cu 0,3% estimările pentru 2018 şi 2019, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% şi, respectiv, 3,5%. Ceea ce nu este explicat în raportul Băncii Mondiale este că economia României, în cifre, creş- te, dar ponderea o reprezintă consumul, care nu este susţinut de industrie. Evoluţia consumului se regăseşte şi în datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. „Deficitul comercial a urcat la 1,26 miliarde euro în primele două luni din 2017.

Exporturile au însumat 9,75 miliarde euro, în perioada ianuarie—februarie 2017, în creștere cu 9,2% față de primele două luni din anul precedent, iar importurile s-au cifrat la 11,009 miliarde euro, după un avans de 10,9%”. În timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puţin la creşterea economiei României, ea va pune presiune pe deficitele publice şi externe, se arată în raportul publicat luni de Banca Mondială. România îşi va îndeplini anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB şi este posibil ca avansul economiei să depăşească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor şi de reducerile de taxe, a declarat, luna trecută, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, într-un interviu acordat Reuters

Scad rezervele valutare

Cea mai importantă informa- ţie a sosit vineri de la Banca Naţională a României. Rezervele valutare la BNR au scăzut în luna mai a acestui an cu 477 de milioane de euro faţă de aprilie, până la 35,483 de miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, în cursul lunii mai au avut loc intrări de 541 de milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

În acelaşi timp, de la rezervă au ieşit 1,018 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La 31 mai 2017, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 39,252 miliarde de euro, faţă de 39,821 miliarde de euro la 30 aprilie 2017. Potrivit datelor BNR, plăţile scadente în luna iunie 2017 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 222 milioane de euro.

Nevoile fi nanciare ale Ministerului Finanţelor Publice cresc cu 42%

Ca o continuare a datelor oferite de BNR săptămâna trecută, iată că şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat că a planificat împrumuturi de 5,825 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie 2017. Creşterea cu aproape 42% faţă de luna anterioară, când suma totală planificată a fost de 4,105 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP. Sumele vor fi destinate finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice. Din totalul împrumuturilor planificate în luna iunie, circa 5,3 miliarde de lei vor fi atrase prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în luna iunie două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei. Prima licitaţie va fi lansată în data 8 iunie 2017, valoarea emisiunii fiind de un miliard de lei, iar cea de-a doua va avea loc în data de 15 iunie şi o valoarea de 800 de milioane de lei. De asemenea, vor mai fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu scadenţa la 2, 4, 5, 7 şi 15 ani, în valoare totală de 3,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de 65% de pe piaţa internă şi 35% de pe cea externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat 2017 denominate în lei scadente în 2017.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News