Paradoxul Fini-Berlusconi: adio, dar rămânem împreună la putere

Paradoxul Fini-Berlusconi: adio, dar rămânem împreună la putere

Lupta dintre premierul Silvio Berlusconi şi preşedintele Camerei Deputaţilor Gianfranco Fini continuă în parlament şi în paginile ziarelor din peninsulă, dar niciunul nu se grăbeşte să destrame coaliţia aflată la guvernare.

Ultimul act al războiului dintre cei doi foşti aliaţi şi co-fondatori ai Partidului Poporul Libertăţii (PDL) s-a consumat azi, când Fini şi parlamentarii săi fideli, care formează o facţiune în cadrul coaliţiei aflată la guvernare, au votat împotriva cabinetului Berlusconi în problema unei anchete de corupţie care îl vizează pe un fost subsecretar al Trezoreriei.

În final, guvernul a câştigat votul, care urmărea interzicerea folosirii de înregistrări ale convorbirilor telefonice în respectivul caz, potrivit Reuters. Poziţionarea lui Fini şi a aliaţilor săi, care s-au situat de partea opoziţiei, sporeşte însă incertitudinea ce pluteşte deasupra coaliţiei de centru-dreapta, din care mai face parte şi partidul populist şi xenofob Liga Nordului, care militează pentru autonomia fiscală a regiunilor bogate din nordul ţării.

O vară zbuciumată

Tensiunile dintre Berlusconi şi Fini mocneau de luni bune, înainte de a izbucni în vara acestui an, într-un conflict deschis. Fini, al cărui partid, Alianţa Naţională, s-a dizolvat în PDL în martie 2009, critica în mod repetat politica lui Berlusconi şi tentativele acestuia de a eluda anchetele de corupţie care îl vizau.

În semn de răspuns, aliaţii lui Berlusconi au cerut demisia lui Fini din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acesta nu a demisionat din această funcţie, dar a părăsit grupul parlamentar al PDL şi, împreună cu 44 de parlamentari fideli a format un nou grup, numit Viitor şi Libertate.

Scandalul a ţinut prima pagină a ziarelor din Italia şi s-a amplificat, atunci când preşedintele Giorgio Napolitano a intervenit şi a cerut calmarea apelor, subliniind că nu intenţionează să convoace alegeri anticipate deoarece acestea ar afecta economia.

Cine vrea alegeri anticipate?

În ciuda neînţelegerilor, nici Fini, nici Berlusconi nu se grăbesc să destrame coaliţia de centru-dreapta. Fini a precizat că nu doreşte să provoace alegeri anticipate şi că va susţine guvernul, păstrându-şi totuşi dreptul de a vota împotrivă în chestiuni individuale. Nici Berlusconi nu se grăbeşte să ceară anticipate, deşi aliaţii său au invocat în repetate rânduri această posibilitate.

Explicaţia stă în cifrele oferite de sondajele de opinie. Două astfel de cercetări creditează PDL-ul lui Berlusconi cu aproximativ 29,5% din voturi, în scădere cu 2-3% din luna iunie şi cu aproape 8% mai puţin decât la alegerile din 2008. Dacă ar deveni un partid în toată regula, gruparea lui Fini ar obţine doar 6-7% din voturi.

De fapt, singurul câştigător al acestui scenariu ar fi partidul Liga Nordului, creditat în prezent cu 11-12%, cu 3-4% mai mult decât în 2008. Liderul Ligii, Umberto Bossi, care prinde tot mai multe puteri în cadrul coaliţiei, este deocamdată singurul care insistă consecvent în privința convocării alegerilor anticipate.         

Ne puteți urmări și pe Google News