Paradoxul Dăncilă: Guvern de stânga, promisiuni de dreapta
- Ionel Dancu
- 30 ianuarie 2018, 00:00
Europarlamentarul social-democrat Viorica Dăncilă (54 de ani) a devenit, ieri, prima femeie prim-ministru din istoria României.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a acordat, ieri, votul de încredere noului Guvern. Executivul Dăncilă a primit 282 de voturi „pentru”, 136 de voturi „împotrivă” şi o abţinere. Cabinetul PSD-ALDE a fost susținut în Parlament și de UDMR și o parte din minoritățile naționale. Prim-ministrul a anunțat că obiectivul mandatului său este ca „în 2020, România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din UE”.
Acesta a vorbit despre majorarea investițiilor și creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, a promis că va realiza 350 de kilometri de autostradă, că salariul minim va depăși 300 de euro, iar punctul de pensie va atinge 1.775 de lei.
Îndrăzneală
„Cât timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă în România”, a anunțat Dăncilă o măsură care, în mod tradițional, aparține „arsenalului” electoral al dreptei. Premierul a mai promis că în România vor exista, pe viitor, „maxim 50 de taxe”, o altă măsură de dreapta.
„Scopul meu este acela de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica”, a adăugat ea. „Vreau ca cele mai multe tranzacţii şi depuneri de documente, atât între cetăţeni şi administraţie, dar şi între instituţii şi în interiorul instituţiilor, să se facă prin mijloace online”, a mai spus Dăncilă.
Ofertă
Premierul a adăugat, în contextul în care foștii prim-miniștri PSD Sorin Grindeanu și Mihai Tudose au fost acuzați de apropiere de serviciile secrete, că „nicio altă instituţie, centru de putere nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut”. Dăncilă a menționat că va dialoga cu opoziția și cu președintele Klaus Iohannis cu o singură condiție: „să fie un dialog civilizat”.
Replici acide
USR și PNL au apreciat că scopul lui Dăncilă este să „finalizeze subordonarea Justiţiei faţă de interesele lui Liviu Dragnea” și că România condusă de PSD-ALDE a început „să aibă umblătura şi căutătura Turciei lui Erdogan, a Ungariei lui Orban sau a Rusiei lui Putin - un stat aservit”. În replică, senatorul ALDE Varujan Vosganian a zis ironic: „Am numărat cu perseverenţă de câte ori colegii noştri au rostit numele lui Liviu Dragnea - de 75 de ori (...) De aceea, uite, eu vă propun un pact colegilor din Opoziţie: dumneavoastră ocupaţi-vă de Liviu Dragnea, noi de ocupăm de guvernare”.
Osanale
Cel mai apreciat ministru din Guvern a fost cel al Agriculturii, Petre Daea, care s-a bucurat preț de câteva minute de numeroase aplauze din partea parlamentarilor puterii. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a caracterizat-o pe Dăncilă ca fiind „un om civilizat, o femeie plăcută şi rezonabilă”, care „iubeşte dialogul şi este neconflictuală”.
„Are avantajul de a fi stat nouă ani departe de politică românească. A respirat aerul occidental. S-a distanţat de modul românesc de a face politică, de multe ori dominat de mize mici şi interese personale”, a zis șeful PSD. Organizația de femei a partidului i-a dăruit ieri premierului un buchet de trandafiri roșii. „Ea pare mai sensibilă, finuţă, dar este un om hotărât, cu personalitate”, a zis deputatul PSD Elvira Șarapatin.
Linia roșie a lui Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a taxat aseară, la Palatul Cotroceni, „performanța” PSD și ALDE de a ajunge la un al treilea cabinet într-un an de zile. „Sper să înceteze această țopăială”, a spus șeful statului, după ce noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestitură. „Nu vedem progrese notabile în educație și sănătate. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absență. Există o linie roșie: afectarea independenței justiției este de neacceptat”, a adăugat Iohannis.
Revoluția fiscală plănuită de Teodorovici
Ministrul Finanțelor, senatorul Eugen Orlando Teodorovici (46 de ani) a spus ieri, la audierea sa în comisiile parlamentare de specialitate, că investitorii ocolesc România din cauza birocrației, nu din cauza nivelului taxelor și impozitelor și, din acest motiv, își propune să rezolve această problemă veche de la Revoluție încoace.
Un alt obiectiv anunțat de Teodorovici este ca ANAF-ul să ajungă să fie „iubit” de populație sau „măcar să nu mai deranjeze”. El a garantat că va conduce ministerul cu o mână de fier. „Eu nu am cartonaşe galbene, am doar cartonaşe roşii”, și-a anunțat, acesta, viitorul mod de lucru.
Premieră
Teodorovici a adăugat că va crea, în premieră, un departament de analiză în Ministerul Finanţelor, care va urmări modul în care se cheltuiesc banii publici. „În cazul Declaraţiei 600, vom da o OUG pentru prelungirea termenului de depunere şi discutăm mai multe variante, inclusiv unificarea cu Declaraţia 200”, a adăugat acesta. La fel ca prim-ministrul Dăncilă, Teodorovici a spus că nu va fi adoptată în acest an nicio taxă suplimentară şi nicio creştere de taxe. „Cât voi fi ministru, numărul și cuantumul taxelor nu vor crește”, a asigurat el.
Formularul 600
Prima ședință a noului Executiv va avea loc mâine, una din deciziile așteptate fiind amânarea termenului de depunere a Formularului 600 de la 31 ianuarie la 1 martie 2018. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că formularul 600 urmează să fie eliminat, iar contribuabilii nu mai trebuie să îl depună. Persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017 trebuiau să depună, până la 31 ianuarie, declaraţia 600, document care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Submarin
Ministrul Apărării, senatorul Mihai Fifor (47 de ani), a anunţat că are în vedere lansarea unui program de înzestrare a Forţelor Navale cu un submarin produs pe un şantier românesc. „Un lucru care ar putea să readucă Forţele Navale Române în zona de principal jucător la Marea Neagră, cum ne dorim să fim cu Armată română în ansamblul său”, a explicat el. Fifor a mai arătat că prezenţa Rusiei în regiune este „foarte bine resimţită şi tot mai agresivă” și „nu este o surpriză pentru nimeni din cadrul Alianţei că Rusia se manifestă nu doar în Flancul estic, se manifestă şi la Marea Neagră”.
Minutul de aur
Ministrul Transporturilor, deputatul Lucian Șova (57 de ani), a spus că minutele sale sunt prea scumpe pentru a merge pe teren să verifice lucrările la autostrăzi. „Apreciez ca minutul unui ministru al Transporturilor este prea scump pentru a călători ore în șir către diverse șantiere”, a spus el la audieri.
Șova a precizat că secretarii de stat trebuie să stea mai mult pe teren și „şefii de companii să-şi folosească aparatele imense pe care le au la dispoziţie pentru monitorizarea de o manieră preventivă a ceea ce se întâmplă pe şantiere”. Deși nu a dat termene pentru finalizarea unor autostrăzi, a spus că „mi-am dat termen (de lucru la minister, n.red.) de 12 ore pe zi cinci zile pe săptămână”.
„Eu sunt profesorul de fluide”
Ministrul Energiei, deputatul ALDE Anton Anton (68 de ani) a făcut o pledoarie pentru importanța „crucială” a domeniului său în economie. „Nu avem energie, nu se aprinde becul ăla de-acolo cu care filmăm. Nu avem energie, nu funcţionează telefoanele, nu avem energie, nu funcţionează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, pe care le-aţi văzut şi în care lipsa energiei ne duce într-o altă societate. De-aia cred că Ministerul Energiei trebuie să elaboreze o strategie naţională, cu o viziune clară şi limpede”, a spus Anton.
El a zis că nu îşi va schimba adresa de e-mail profesoruldefluide@ gmail.com. „Am fost o viaţă întreagă profesor de fluide, eu am făcut maşini hidraulice, am predat hidraulică, maşini hidraulice. Tot felul de fluide, de aer, de ventilatoare, astea sunt fluide, eu sunt profesorul de fluide”, a spus Anton.
„Pamblica” de la Educație
Audierea ministrului Educației, Valentin Popa (53 de ani), rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a debutat cu un gest inedit: un senator USR i-a adus un „Dicționar practic al limbii române” după ce pe internet au apărut filmulețe în care ministrul face greșeli de gramatică în discursuri publice.
FOTO: Valentin Popa, ministrul Educației
„Recunosc că, în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general datorate emoţiilor și pentru că vorbesc cu pasiune. Nu sunt onorante aceste greșeli. Dar cine nu mai greşeşte? Mă voi strădui să am un limbaj perfect”, le-a spus Popa parlamentarilor.
În momentul în care ministrul a început să-și prezinte activitatea, trei parlamentari PNL au tăiat în fața sa o panglică tricoloră, aluzie la faptul că Popa a folosit cuvântul „pamblică” în loc de „panglică”. „Învățați-l abecedarul!”, au strigat ei către PSD-iști. Situația a produs rumoare în sală, parlamentarii din opoziție fiind la un pas să fie evacuați.
Popa a explicat că „pamblică” este un regionalism. „Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în Bucureşti am fost privit cu zâmbete”, a mai zis el.
Soluții inedite
Valentin Popa a apreciat că „şcoala se transformă într-o corvoadă”, având în vedere că elevii urmează „17 discipline şi 34 de ore pe săptămână”. O soluție pentru evitarea acestui lucru, a apreciat ministrul, este implementarea normelor europene care prevăd ca notele şi calificativele să nu mai fie publice, ci cunoscute doar de elev, părinte şi cadrul didactic, iar pentru public să fie accesibile doar statistici care pot să îi furnizeze elevului informaţii privind poziţionarea sa în raport cu ceilalţi.
Bani
În opinia sa, o altă soluţie este adoptarea standardelor unitare de evaluare: „Spre exemplu, nota 5 sau admis la o disciplină trebuie să însemne acelaşi lucru indiferent de locul unităţii şcolare din România”. Valentin Popa a mai spus că Guvernul își propune, pentru creșterea participării școlare, ca părinţii care îşi trimit elevii la şcoală să primească între 1.600 şi 1.800 de lei pe an sub forma unor deduceri la impozit.
Opoziția a țipat: „Pumnul în gură!”
Singurul ministru care nu a răspuns ieri niciunei întrebări în cadrul audierilor a fost cel al Culturii, actorul George Ivașcu (49 de ani). Situația a apărut din cauza expirării timpului alocat. „Am dorit să primim nişte răspunsuri cu privire la viziunea sa în calitate de ministru desemnat. Practic, PSD i-a pus inclusiv propriului candidat pentru acest portofoliu al Culturii pumnul în gură şi l-au compromis total”, au spus parlamentarii din opoziție.
Inclusiv președintele UDMR, Kelemen Hunor, care susține Guvernul, și-a manifestat nemulțumirea. „Ceea ce aţi făcut nu e corect. Nu vă supăraţi. Fiindcă îl puneţi întro situaţie absolut jenantă pe viitorul ministru al Culturii. Pentru că toată lumea, indiferent cum am votat, va pleca cu ideea că nu a existat o audiere”, a spus UDMR-istul.
Scandal
Audierea ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a generat și ea tensiuni. Senatorul PNL Alina Gorghiu (foto) a acuzat PSD că nu o lasă să pună întrebări și i-a reproșat președintelui Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, că „nu sunteţi în bucătăria proprie” ca să facă ce dorește. Deputatul PSD i-a replicat că îi lipsește „o boxă”, aluzie la modalitatea în care USR a ales să facă opoziție la legile justiției.
La audierea ministrului Justiției, Tudorel Toader, lui Gorghiu i-a fost tăiat microfonul pe motiv că ministrul trebuia să răspundă la întrebări. Insistentele lui Gorghiu, care au durat minute în șir, l-au determinat pe Nicolicea să o poftească afară din ședință pe liberală.
Bâlbe
După ce s-a bâlbâit în fața comisiilor parlamentare, ministrul Economiei, Dănuț Andrușca a fost caracterizat de președintele Comisiei economice, senatorul PNL, Daniel Zamfir, drept „varianta masculină a doamnei Guseth”, fostă propunere tehnocrată de ministru al Justiției, care a avut o prestație slabă în audieri. Opoziția l-a mai acuzat pe acesta că „a dat-o în gard” la audieri și că a încurcat offshorurile cu onshorurile.