Paradoxul suprem în Justiţia din România. Cum a ajuns şeful procurorilor din Iaşi să dea în judecată propriul Parchet?
- Andrei Arvinte
- 3 iunie 2019, 12:28
Paradox halucinant în Justiția din România. Șeful procurorilor din Iași și-a dat în judecată propriul Parchet pentru un venit de „numai” 30.000 de lei pe lună.
Paradox în Justtiție. Deși avea un venit fabulos, Florin Daniel Cășuneanu, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, și-a dat în judecată angajatorul pentru a încasa și mai mult. Între timp a renunțat la funcție, s-a mutat la alt parchet, a pierdut procesul în primă instanță, dar a depus un apel, scrie Reporteris.
În septembrie 2018, procurorul general Florin Daniel Cășuneanu a dat în judecată Parchetul de pe lângă Înalta Curție și Justiție și Parchetul pe care îl conducea, solicitând anularea unui Ordin din iunie același an, document care îi stabilea veniturile. Cășuneanu solicita anularea Ordinului, emiterea unuia nou, precum și plata diferențelor de drepturi salariale.
În acțiunea depusă la Curtea de Apel București, procurorul ieșean a arătat că în documentul pe care îl contesta s-a dispus ca, începând cu data de 1 iunie 2018, să beneficieze de o indemnizație de încadrare de 22.898 lei, un cuantum de 3.005 lei al sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică și al sporului de confidențialitate, un spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de 15% din indemnizația de încadrare, corespunzător timpului lucrat și o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor de 950 lei.
Cășuneanu a susținut că trebuie emis un nou ordin de salarizare ”cu aplicarea corectă a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 25% și al sporului pentru păstrarea confidențialității de 5%, calculate la indemnizația de încadrare”.
În replică, Parchetul General a invocat o prevedere legală care limitează suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, la maximum 30% din indemnizația de încadrare.
Curtea de Apel București a respins acțiunea lui Cășuneanu: ”(...) în condițiile în care reclamantul nu justifică un drept recunoscut de lege de a i se acorda cele trei tipuri de sporuri în cuantumul lor maxim cumulat (45%) și prin raportare la modul de calcul relevat de înscrisurile atașate la dosarul cauzei, Curtea urmează a respinge solicitarea de modificare a Ordinului nr. 1219/27.06.2018, ca nefondată.”
Cășuneanu, care între timp s-a mutat la Parchetul Militar, a depus apel, aceasta urmând a fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.