Paradisul sălbatic, situat la o oră distanță de București. Frumusețile naturii, ascunse în inima Bucegilor. Video

Paradisul sălbatic, situat la o oră distanță de București. Frumusețile naturii, ascunse în inima Bucegilor. VideoSursa foto. Captura video

La aproximativ o oră distanță de mers cu mașina de la București, undeva în Munții Bucegi, este una dintre cele mai frumoase zone turistice din România. Pasionații de drumeții sunt de părere că este un adevărat paradis natural. Un peisaj superb, în prezent prea puțin cunoscut publicului larg, foarte căutat de turiști înainte de război.

Mai puțin cunoscut publicului larg, Lacul Scropoasa este una dintre cele mai frumoase zone turistice din România. O întindere de apă, de culoarea verde smarald, înconjurată de peisaje superbe, fac zona extrem de atractivă pentru amatorii de drumeții turistice. Lacul Scropoasa este situat în inima Munților Bucegi, la o altitudine de 1.197 metri și se întinde pe o lungime de 2,5 km între localitățile Scropoasa şi Dobreşti. Adâncimea atinge până la 15 metri în anumitelocuri.

Este un lac artificial de baraj care a fost amenajat în anul 1929 pentru a asigura regularizarea râului Ialomiţa. Datorită potențialului hidroenergetic de 1.500 – 2.000 kw/km, aici a fost contruită prima hidrocentrală românească, la Dobrești, în anul 1936. A fost considerată cea mai mare, ca putere energetică, până la amejajarea uzinei hidroelectrice de la Bicaz, cea mai mare din România ca putere instalată.

În perioada interbelică, zona era destul de frecventată de turiști, aici fiind construită și o cabana, Scropoasa. Lacul se număra printre principalele obiective turistice din Munții Bucegi, iar în apropierea sa existau două unități de cazare și locuri de camping, atât pe malul lacului, cât și în împrejurimi.

În timp, turiștii s-au rărit, locul a intrat în uitare, iar locurile de cazare s-au transformat în ruină. Dat fiind că sunt prea puțini amatori, autoritățile nu au considerat că trebuie să se mai îngrijească nici de locurile de camping pentru cei care vin cu cortul. Dar poate de aceea, intrat în uitare, locul a devenit unul dintre cele mai sălbatice și cele mai frumoase din România.

Cum ajungi în paradisul de la Scropoasa

Turistul care pornește din București și dorește să ajungă la Lacul Scropoasa trebuie să meargă pe DN 1, până la intrarea în Sinaia, unde va vira la stânga pe DN 71. După alți câțiva kilometri, trei sau patru, va coti pe DJ 713 care merge spre Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiu.

De la Cuibul Dorului drumul spre Lacul Scropoasa este spre stânga către platoul Padina, iar din Șaua Dichiului, după aproximativ 3 km există o bifurcație cu un indicator către localitatea Moroeni.

Drumul la dreapta merge către Cabana Zănoaga, dar pentru a ajunge la Scropoasa cel interesat trebuie să continue spre Moroeni pe DJ 714. După aproximativ 4 kilometri, drumul pentru mașina devine mai dificil, însă cei cutezători pot ajunge la lacul Scropoasa.

Sursa foto. Captura video

Cele 7 izboare unde s-a scăldat Zamolxe

În jurul Lacului Scropoasa sunt peisaje foarte frumoase, dar și multe obiective turistice. Cheile Orzei este un astfel de obiectiv, situate la capătul opus al Lacului Scropoasa. Cheile se întind dincolo de podul îngust pe o lungime de 1,5 km și sunt considerate cele mai înguste din România, cu o înălțime de 27 de metri și o lățime de 6 metri. De la Lacul Scropoasa și până la Cheile Orzei se poate ajunge prin tunelul ce străbate muntele, însă accesul public nu este permis.

Lacul Bolboci este format pe cursul râului Ialomița, printr-un baraj artificial și reprezintă un loc deosebit. Privit de sus, de pe culmile Bucegilor, sau doar de la câțiva metri distanță, Lacul Bolboci are un farmec specific. Este locul perfect pentru o evadare departe de agitația orașului, o oază de liniște. Barajul Bolboci este ridicat în amonte de Cheile Zănoagei, amenajat în scop hidroenergetic, pentru alimentarea cu apă a Orașului Târgoviște.

Și pentru că tot am vorbit despre Cheile Zănoagei trebuie să spunem că fac parte din rezervația naturală Zănoaga și se întind pe Valea Ialomiței, cu o lungime de aproximativ 1 km. Traseul Cheile Zănoagei, Lacul Scropoasa, Cascada 7 Izvoare este unul dintre cele mai ușoare și spectaculoase trasee montane.

Iar între lacurile Bolboci și Scropoasa se află un loc pitoresc numit 7 Izvoare, la altitudinea de 1.300 de metri. Cascada 7 Izvoare, se spune, are cea mai pură apă din lume. Potrivit poveștilor vechi, în aceste ape s-ar fi răcorit chiar zeul dacilor, Zamolxe, conform libertatea.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News