Paradisul NOCIV. Unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din România

Paradisul NOCIV. Unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din România

Geamăna este o localitate din Valea Sesei, aflata in Munții Apuseni, județul Alba, Transilvania, România. În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna.

Înfiinţată în 1977, sub denumirea de Sucursala Minieră Abrud, exploatarea are ca obiect principal de activitate extracţia şi prepararea minereurilor cuprifere sărace de la Roşia Poieni. Pentru depozitarea deșeurilor miniere rezultate din procesarea cuprului, satul Geamăna a fost transformat treptat într-un imens iaz de decantare. Probabil cea mai cunoscută priveliște a unei mine în carieră deschisă din România, Roșia Poieni a fost dată ca exemplu, în repetate rânduri, pentru relansarea mineritului în România.

Iazul de decantare de la Geamăna are o suprafaţă de aproximativ 130 ha. Sterilul rezultat de la mina de cupru de la Roșia Poieni este deversat în Valea Șesii, unde odată era satul Geamăna. Este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente. Bogat în metale grele (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.), iazul reflectă în culorile sale toxicitatea. Potrivit cercetătorului Ioana Laura Melenti, cadmiul depășește și de zece ori valorile normale, scrie miningwatch.ro.

„Am lucrat ca geolog la acest iaz de decantare, în perioada 2005-2006, în cadrul unui proiect de investigații în vederea refacerii zonei. Am supervizat realizarea forajelor chiar în corpul barajului, plus alte studii. Atunci se punea problema închiderii minei; între timp, prețul cuprului a crescut, mina s-a privatizat și activitatea s-a reluat, deci proiectul de refacere s-a pus în sertar”, a declarat fostul geolog al minei, Florin Stoican.

Ne puteți urmări și pe Google News