Papua Noua Guinee, război între triburi. Zeci de morţi pe marginea unui drum

Papua Noua Guinee, război între triburi. Zeci de morţi pe marginea unui drum Papua Noua Guinee. Sursa foto. Facebook

Papua Noua Guinee trece prin momente cumplite. Mai exact, cel puțin 64 de persoane au fost ucise în violențe tribale. Au fost implicate triburile Ambulin și Sikin, a anunțat politia.

Papua Noua Guinee. Cel puţin 64 de persoane au murit în urma unor violenţe tribale. Anunţul a fost făcut de poliţia din această ţară din Pacific. Bilanţul victimelor a ceea ce pare să fi fost o ambuscadă ar putea creşte, a declarat comisarul adjunct al poliţiei, Samson Kua. „Credem că mai există cadavre în tufişuri”, a adăugat el.

Papua Noua Guinee, lovită de „un act de terorism intern”

Faptele au avut loc în apropiere de oraşul Wabag (nord), în zona muntoasă, la circa 600 km nord-vest de capitala Port Moresby. Poliţia a primit înregistrări video şi fotografii de la locul violenţelor. Acestea prezintă imagini cu cadavre însângerate, cu răni grave, aşezate unul lângă altul pe marginea drumului sau îngrămădite în spatele unui camion.

Poliția PNG - unii în uniforme negre și alții cu jachete de camuflaj - în munții centrale. Sunt înarmațiPapua Noua Guinee. Sursa foto: X

Ne puteți urmări și pe Google News

Confruntările tribale, adesea declanşate de dispute teritoriale şi acuzaţii de furt, afectează de secole această parte a insulei. Afluxul de arme automate a făcut ca luptele să fie mai sângeroase. Se spune că luptele continuă într-o zonă rurală din apropierea locului unde au avut loc violenţele soldate cu zeci de morţi. Au fost implicate triburile Ambulin și Sikin, precum și aliații lor, se spune în comunicat.

Nu se ştie cum ajung armele în mâinile triburilor

În capitală, Port Moresby, oponenții guvernului premierului James Mara au cerut acțiuni rapide, inclusiv desfășurarea de trupe suplimentare în zonă.

„Solicităm guvernului să stabilească imediat de unde vin armele pentru a alimenta această violență fără sens”, au adăugat aceștia.

Guvernul insulei a încercat represiunea, medierea, amnistia şi o serie de alte strategii pentru a controla violenţele, fără prea mult succes. Armata a trimis aproximativ o sută de soldaţi în regiune, dar acest lucru a avut un impact limitat, iar serviciile de securitate rămân în continuare lipsite de personal şi insuficient înarmate.

Violenţele au loc adesea în comunităţi izolate, clanurile lansând raiduri sau ambuscade pentru a se răzbuna pentru atacuri anterioare. Poliţia, care este foarte prost plătită, afirmă că nu dispune de resursele necesare pentru a-şi îndeplini sarcinile. Unele dintre armele lor ajung în mâinile membrilor triburilor, informează news24.com.