Papanași prăjiți cu smântână și dulceață. Rețeta perfectă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Papanașii sunt un desert românesc foarte popular. Ei sunt ideali pentru o masă simplă când ai poftă de ceva dulce. Astfel, îți voi prezenta pas cu pas o rețetă simplă de papanași.

Atunci când turiștii ne calcă pragul țării noastre și dorim să-i impresionăm cu fel și fel de rețete românești, le prezentăm sarmalele, ciorbele noastre, fasolea cu ciolan, micii sau piftia. Atunci când vine vorba despre desert, în prim plan, sunt papanașii. Este desertul tradițional preferat de majoritatea românilor și care se regăsește în mai toate restaurantele cu profil tradițional și nu numai.

Papanașii au origini bine înfipte în Moldova, deși circula ideea că ei provin din Imperiul Austro-Ungar sau chiar din Danemarca. Papanașii tradiționali față de gogoșile simple au în compoziția lor brânză de vaci, se pot servi cu o lingură de smântână dulce. De asemenea, un alte ingrediente care se pot pune pe deasupra lor sunt dulceață sau gemul de fructe, în funcție de gusturi.

Ingrediente

  • 500 grame brânză dulce de vaci/ ricotta scursă foarte bine de zer
  • 300 grame făină
  • 200 grame smântână
  • 150 grame dulceață
  • 30 grame zahăr vanilinat
  • două ouă
  • o linguriță esență de portocale
  • o linguriță rasă bicarbonat de sodiu
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare

Mod de preparare

Pentru început, amestecăm brânza, scursă bine de zer, cu zahărul, ouăle, bicarbonatul de sodiu alimentar și sarea. După ce acestea s-au omogenizat, incorporăm făina și frământăm ușor până obținem un aluat fraged, care este ușor lipicios. Atunci când aluatul este gata, îl lăsăm să se odihnească aproximativ 10 minute. Împărțim aluatul în bile de aproximativ 120 de grame și modelăm papanașii în palmă sau pe blatul de lucru cu ajutorul făinii. Cu degetul mare formăm gaura specifică a acestora. Ulterior, vom realiza și biluța care va cântări aproximativ 40 de grame.

Este important să nu faceți papanașii prea mari pentru că la prăjit se vor umfla foarte mult. Cumpărați brânză scursă bine de zer sau o puteți pune la scurs într-o sită. Dacă brânza are prea mult zer, va fi nevoie de mai mult făină, iar papanașii nu vor mai fi atât de fragezi.

Punem ulei la încins într-o crăticioară și începem să prăjim papanașii și biluțele, pe ambele părți câte două-trei minute, la foc mediu, pana când se rumenesc și capătă o culoare frumoasă. După ce îi prăjiți pe toți, urmează partea în care îi ornați cu smântână și dulceață în cantitatea dorită de voi, iar apoi nu mai stați pe gânduri. Îi puteți servi.