Papagalii care se solidarizează cu alte păsări aflate în necaz
- Mihnea-Petru Parvu
- 28 ianuarie 2020, 09:02
Papagalii africani cenuşii îşi ajută semenii fără să aibă niciun avantaj de pe urma altruismului lor
Aceasta în ciuda faptului că, după cum a concluzionat Charles Darwin, ajutorul acordat celorlalţi nu are niciun sens în lumea animalelor, informează platforma Science Alert.
Se cunosc multe cazuri de animale care îşi manifestă altruismul, fie că e vorba de primate, câini, vietăţi acvatice sau chiar lilieci. Pentru prima dată comportamentul altruist a fost identificat de savanţi la păsări. Papagalul african cenuşiu este considerat una dintre cele mai inteligente zburătoare. Un studiu recent a arătat că nu este un lucru ieşit din comun ca păsările din această specie să îşi ofere ajutorul fără să aibă în vedere un beneficiu personal.
„Am descoperit că papagalii africani cenuşii ajută păsările pe care le cunosc să îşi atingă un scop, fără să aibă niciun fel de beneficiu personal evident pentru ei înşişi”, a explicat biologul comportamentist Désirée Brucks, de la Institutul de Ornitologie Max Planck, din Germania.
Spre deosebire de primate, papagalul nu are niciun fel de reacţie negativă, nici furie, nici invidie, atunci când una dintre păsările cu care este prieten primeşte un tratament favorabil, ba chiar par mulţumite că apropiaţilor li se întâmplă lucruri bune. În plus, papagalii africani s-au dovedit mai inteligenţi şi de cât copiii în unele teste.
Dintre toate păsările, corbii şi ciorile sunt cunoscute pentru inteligenţa lor, dovedind deprinderi care nu au mai fost observate decât la primate. Cercetătorii spun, însă, că păsările din familia corvidelor, adică a ciorilor, n-au trecut testul altruismului.