Papa Francisc, ÎNGRIJORAT: Social media transformă TINERII în „pustnici” și creează „cercuri de ură”

Papa Francisc, ÎNGRIJORAT: Social media transformă TINERII în  „pustnici” și creează „cercuri de ură”

Papa a avertizat că iluzia comunităților online riscă să transforme tinerii în „pustnici” și că narcisismul și diviziunile sociale alimentate de mediile sociale creează „cercuri de ură”. În mesajul său din Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, Papa Francis a spus că discuțiile online sunt „adesea bazate pe opoziția față de celălalt”.

Acest "individualism neîngrijit" găsit pe social media "uneori sfârșește prin înrăutățirea relaţiilor ducând la ură", a spus Papa "și dă naștere la tot felul de prejudecăți".

El a avertizat, de asemenea, că Internetul oferă posibilitatea de a se conecta cu alte persoane, dar că tinerii ar putea simți că Web-ul poate satisface complet toate nevoile lor legat de relație. Există fenomenul periculos al tinerilor care devin "pustnici sociali" și care "riscă să fie complet înstrăinați de societate", a spus Papa aflat în prezent într-o vizită oficială în Panama cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului și, de asemenea, a avut ocazia să atragă atenția asupra faptului că unul din patru tineri este implicat agresiunii.

Papa Francis a mai spus că oamenii nu trebuie să mai aibă nevoie de un adversar pentru a se defini, pentru că "în calitate de creștini, noi toți recunoaștem că suntem membri ai unui singur trup al cărui cap este Hristos".

Despre știrile false și dezinformări difuzate online

"Internetul are" riscuri care amenință căutarea și partajarea informațiilor autentice la scară globală ", a spus el citat de dailymail. "În timp ce internetul reprezintă o ocazie extraordinară pentru accesul la cunoaștere, este, de asemenea, adevărat că este una din zonele cele mai expuse dezinformării și denaturarea conștientă și concentrată a faptelor și a relațiilor interpersonale" .

În același sens, Papa a avertizat că rețelele sociale profită de datele personale ale oamenilor și le pot manipula "în scopuri politice sau economice, fără respect față de persoană și de drepturile sale" .

Papa a explicat totuși că, în cele din urmă, Biserica Catolică crede că Internetul este un instrument care poate fi exploatat pentru bine,  numai dacă  l-ar folosi pentru a "dialoga, a se întâlni cu alți oameni, să te amuzi și să-ți exprimi sensibilitatea ... ".