Papa Francisc, discurs tăios împotriva războiului și înarmării
- Nicolae Comănescu
- 3 august 2023, 16:11
Sunt fericit să mă aflu la Lisabona, un oraș al întâlnirii care îmbrățișează diverse popoare și culturi și care devine și mai universal în aceste zile; devine, într-un anumit sens, capitala lumii, capitala viitorului pentru că tinerii sunt viitorul", a afirmat Papa Francisc, adresându-se autorităților, tinerilor, societății civile și corpului diplomatic de la Centrul Cultural Belém din Lisabona, în primul său discurs de Ziua Mondială a Tineretului.
„Trebuie să regândim granițele ca „zone de contact” și nu de separări și egoisme, care duc inevitabil la conflicte", a spus Papa Francisc. Lipsesc "rute curajoase de pace", iar Papa întreabă Europa: "Încotro navighezi, dacă nu oferi rute de pace, căi creative de a pune capăt războiului din Ucraina și numeroaselor conflicte care însângerează lumea?". "Este îngrijorător când citim că în atâtea locuri – a spus Papa Francisc în primul său discurs în Portugalia – sunt investite continuu fonduri în arme, mai degrabă decât în viitorul copiilor. Visez la o Europă, inima Occidentului, care să își folosească ingeniozitatea pentru a stinge focarele de război", "o Europă care să includă popoare și persoane, fără a urmări teorii și colonizări ideologice".
Papa Francisc, discurs la Lisabona
"Eu visez la o Europă, inima Occidentului, care își folosește ingeniozitatea pentru a stinge focarele de război și a aprinde lumini de speranță; o Europă care știe să-și redescopere sufletul tânăr, visând la măreția întregului și depășind nevoile imediate; o Europă care să includă popoare și persoane, cu propria lor cultură, fără a recurge la teorii ideologice și colonizări", a continuat Papa Francisc.
Suveranul Pontif a subliniat, apoi, că "în ziua de azi marile chestiuni sunt globale, totuși de multe ori ne confruntăm cu ineficiența în a vă oferi răspunsuri tocmai pentru că, în fața unor probleme comune, lumea este divizată, sau cel puțin nu este suficient de unită, incapabilă de a înfrunta unită ceea ce îi pune pe toți în criză. Se pare că nedreptăţile planetare, războaiele, crizele climatice şi migratorii se desfăşoară mai repede decât capacitatea, şi adesea voinţa, de a înfrunta împreună aceste provocări", a adăugat Papa Francisc.
"Politica bună poate face multe", "poate fi - subliniază Papa - generatoare de speranță. De fapt, aceasta nu este chemată să dețină puterea, ci să dea oamenilor puterea de a spera. Este chemată, astăzi mai mult ca niciodată, să corecteze dezechilibrele economice ale unei piețe care produce bogăție, dar nu o distribuie, sărăcind sufletele de resurse și certitudini. Este chemată să se redescopere drept generatoare de viață și de grijă, să investească cu previziune în viitor, în familii și copii, să promoveze alianțe intergeneraționale, în care trecutul să nu fie șters cu buretele, ci în care sunt favorizate legăturile dintre tineri și bătrâni".
Vizită pe pământ lusitan
Papa Francisc a aterizat miercuri dimineață la baza aeriană Figo Maduro din Lisabona. Președintele Republicii Portugalia, Marcelo Rebelo de Sousa, s-a aflat la aeroport pentru a-i ura bun-venit. Doi copii în costume tradiționale portugheze i-au oferit flori. Apoi, după Garda de Onoare și salutările delegațiilor, Papa Francisc și președintele portughez s-au îndreptat spre Salonul VIP al Bazei Aeriene, unde a avut loc prezentarea delegațiilor și unde au avut o scurtă discuție. La final, Papa Francisc a fost transferat cu mașina la intrarea principală a Palatului Național Belém pentru ceremonia de bun-venit.
După fotografia oficială, semnarea Cărții de Onoare și binecuvântarea celor prezenți de la terasă, a avut loc schimbul de cadouri în Sala Ambasadorilor, urmat de o întâlnire privată în cabinetul Președinției. La finalul întâlnirii, Sfântul Părinte a mers cu mașina la Centrul Cultural Belém pentru întâlnirea cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic. Astfel, a început călătoria Papei Francisc în Portugalia pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona. Aceasta este a 42-a sa călătorie internațională.
sursa: RADOR / rainews.it